SzűkítésMinden Címke 294

5 év- 5 kilométer- 50 résztvevő

  • 5eves futas 1
  • 5eves futas 2
  • 5eves futas 3
  • 5eves futas 4
  • 5eves futas 5
  • 5eves futas 6
  • 5eves futas 7
 • Előző
 • Következő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Rendészettudományi Kar működésének ötödik évfordulója alkalmából az RTK vezetése emlékfutást szervezett. Ötven hallgató és oktató közösen teljesítette az öt kilométeres távot, köztük Simon Attila r. ezredes, a Rendvédelmi Tagozat parancsnoka, aki fontosnak tartotta, hogy a dékáni vezetés is képviseltesse magát a rendezvényen, hiszen úgy véli, a mozgás fegyelemre, kitartásra tanítja meg az embereket.

Dr. habil. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, a Rendészettudományi Kar dékánja rendszeresen fut, a sport a mentális és a fizikai egészségének a megőrzésében is meghatározó szerepet tölt be. Úgy véli, a rendszeres testmozgás a fizikai állóképességet fejleszti, az ellenálló képességet növeli és az egészségmegőrzés kulcsa.

Szóládi Georgina elsőéves, bűnügyi szakirányos hallgató nagyon jó ötletnek tartotta, hogy futással ünnepeltük az egyetem és a kar 5. évfordulóját. Jó érzés volt számára megmozgatni az izmait és forró teával felmelegíteni a lelkét. A sport öröme mellett további pozitív élményt jelentett számára, hogy a dékáni vezetéssel együtt mozoghatott.

Dr. Freyer Tamás, a Testnevelési és Küzdősportok Tanszék vezetője a bemelegítés során Emil Zátopek négyszeres olimpiai és háromszoros Európa-bajnok cseh atlétát,  hosszútávfutót idézte: „ A madarak repülnek, a halak úsznak, az emberek futnak”.  

A büntetés-végrehajtási szakirány másodéves hallgatói, Nagy Adrián és Tóth Miklós elsőként értek a rajthoz. Számukra a vizsgaidőszak végéhez közeledve fizikai és szellemi felfrissülést jelentett a reggeli futás. A CrossFit edzési módszerrel mozognak hetente ötször másfél órát, melynek segítségével folyamatosan fejlesztik az állóképességüket.

Prof. Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, a Büntetés-végrehajtási Tanszék vezetője kollégáival és hallgatóival váltóban futott. Vidám rendezvénynek tartotta az emlékfutást, melynek kiemelte a közösségépítő szerepét.

Lengyel Marianna harmadéves gazdaságvédelmi szakirányos hallgató szerint, ha egyszer valaki megérti a futás lényegét és örömöt lel benne, akkor sosem teszi le többé a futócipőjét. „A Rendészettudományi Karon is sok hallgató választja szabadidejében ezt az edzésformát, a legtöbben egészen az Erzsébet-kilátóig is elkocognak.”  Lengyel Marianna elmondta, hogy nagy óraszámban van testnevelés órájuk, félévente pedig számot adnak a fizikai kondíciójukról, amelynek az egyik eleme a 2000 méteres futás. „ A kar hallgatói szinte kivétel nélkül sportolnak valamit szabadidejükben, legyen az röplabda, erősítés vagy kettlebell, a futás pedig minden sport alapja. Ezért egyetemünk és karunk 5. évfordulójának a tiszteletére a legjobb ünneplési formának tartom a jubileumi futást” – hangsúlyozta a hallgató.

„Meggyőződésem, hogy a szellemi teljesítmény fokozásához elengedhetetlen a mozgás. A rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak fizikai állóképességgel és úgynevezett harci tudással kell rendelkeznie, melyek erőnléti és küzdősport edzéseken való aktív részvétellel valósíthatóak meg” – fogalmazott Fonbank Roland r. őrnagy a táv teljesítése után.

Simai Melinda az NKE SE szakosztályvezetőjeként kötelességének érezte, hogy aktívan részt vegyen az emlékfutáson, ahol hallgatók és oktatók együtt mozogtak. Felhívta a figyelmet a példamutatás fontosságára és arra, hogy kortól függetlenül elengedhetetlennek tartja a rendszeres mozgást. A sport fontos szerepet tölt be az életében, hetente háromszor hét kilométer távon fut le.

Czoka Bianka elsőéves pénzügyőr hallgató kiemelte: „Futás közben a hideg sem szegte kedvünket. Felemelő érzés volt látni azt, hogy a táv megtétele nemcsak a hallgatóknak, hanem az elöljáróinknak is ugyanolyan fontos volt. Ezt a napot egy szóval tudnám jellemezni: elhivatottság. Ezt tanultam ma.”

Oláh Attila r. hadnagy, az Intézkedéstaktikai és Informatikai Csoport tanára tízszer teljesítette a maratont és jiu jitsu világkupa győztes. „Sport nélkül el sem tudom képzelni az életemet! A sport a lendületesség, a fiatalság, a kreativitás és a jó közérzet, az életminőség záloga.”

Szöveg: Dr. Tóth Nikolett Ágnes

Cimkék: sport, évforduló, 2017