SzűkítésMinden Címke 294

Beszélgetés a migrációról

  • p3103587 beszelgetes
  • p3103581 beszelgetes
  • p3103584 beszelgetes
  • p3103586 beszelgetes
  • p3103589 beszelgetes
  • p3103590beszelgetes
  • p3103592 beszelgetes
 • Előző
 • Következő

Az elsőéves hallgatók Dr. Tarján Gábor egyetemi docens szervezésében az általános szociológia előadás keretei között megtekintették Az állampolgár című, januárban bemutatott filmet. A filmvetítés alatt a hallgatók figyelemmel követték a cselekményt,  néma csendben, feszülten figyeltek.

A filmvetítést egy kerekasztal-beszélgetés követte, melyen részt vett a film főszereplője, dr. Cake-Baly Marcelo, aki maga is menekültként érkezett hazánkba 1976-ban, de már több mint húsz éve magyar állampolgár. Megtisztelte a rendezvényt Szabó Iván, a forgatókönyvíró és Jámbor Orsolya Ilona, karunk korábbi hallgatója, jelenleg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, Menekültügyi osztály előadója.

A beszélgetés során lehetőség nyílt arra, hogy a hallgatók az általuk feltett kérdésekre kapott válaszok alapján a migránsok problémáival szembesüljenek és a menekültügy kezelésének napi problémáit megismerhessék. Cake-Baly Marcelo visszaemlékezett a 70-es évekre számba vette az eltelt időszakot majd elmondta, hogy a rendszerváltás előtt sokkal kevesebb nyílt előítélettel, rasszizmussal találkozott. Állításai alátámasztására mesélt megélt élményeiről, tapasztalatairól. Empatikusan mutatta be a fekete bőrűek megkülönböztetését, az integráció nehézségeit és azt, hogyan küzdött meg az elutasítással nemcsak hazánkban, hanem Európában is. Három évig Brüsszelben is tanult, azt állította, hogy a magyar rendőrök nem durvábbak, mint nyugati kollégáik, hanem segítőkészebbek, megértőbbek. Majd mesélt néhány filmbéli élményéről, filmes tapasztalatáról.


Jámbor Orsolya Ilona a filmbeli szituációhoz fűzött szakszerű magyarázatot – mit tart reálisnak a filmben és mi zajlik másként a valóságban –, ezt összekapcsolta a menekültügyi osztályon szerzett tapasztalataival. A hallgatók így árnyaltabb képet kaptak, mint amire a média jóvoltából következtethetnek.

Szabó Iván nemcsak a forgatókönyvírás, castingolás, forgatás apró, de annál fontosabb és érdekesebb pillanatait, nehézségeit emelte ki válaszaiban.  Beszélt a film és a valóság kapcsolatáról, és arról, hogy ők, mint teljesen kívülállók hogyan élik meg és látják a migrációs válságot. Ez csak részben jelenik meg a filmben, mert a teljes kép bemutatásához egy második részre is szükség lenne – ezt a hallgatók közül többen is felvetették és nem értették, hogy miért nem készülhet folytatás, hogyan alakul a szereplők sorsa.

„A rendezvényt a film forgalmazója (Mozinet) és a stáb több tagja támogatta. Külön kópiát készítettek a film vetítésére, munkarendet szerveztek át és végtelenül kedvesek és segítőkészek voltak”- hangsúlyozta az RTK egykori hallgatója, Jámbor Orsolya Ilona.

Cimkék: előadás, 2017