SzűkítésMinden Címke 294

Cyber 9/12 – hallgatóink a genfi döntőben

    • kiber

A Cyber 9/12 nemzetközi kiberverseny európai döntőjére április 20-21-én került sor Genfben, az Atlanti Tanács és a Genfi Biztonságpolitikai Központ közös rendezésében, angol nyelven. A Rendészettudományi Kart négyfős csapat képviselte a megmérettetésen. A csapat tagjai Bártfai Fanni, Margitics József, Mészáros István és Molnár Tibor voltak.

A csapat egyik tagja, Margitics József elsőéves biztonsági szakirányú hallgató elmondta, hogy dr. Gyaraki Réka rendőr őrnagytól, a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék tanársegédjétől váratlanul kapta a felkérést még 2016 decemberében: részt venne-e egy nemzeti kiberversenyen. Némi gondolkodás után igent mondott a felkérésre, s ezt azóta sem bánta meg. Mint fogalmazott: „a kiberbiztonságról mint szakterületről az egyetem előtt eléggé homályos ismeretekkel rendelkeztem. Erős alapként szolgáltak az őrnagy asszony tanórái, melyek felkeltették érdeklődésemet a téma iránt, s az előadásokon túl a tanárnő által javasolt hírportálokon keresztül közelebb kerültem a kiberbiztonsághoz mint korunk egyik legfontosabb szakterületéhez”.

A februári ProDay konferencián tartott első nemzeti kiberversenyen a csapatnak a fiktív forgatókönyvben számos konfliktust kellett egyszerre megoldania, ami komplex háttértudást igényelt. Az alternatívák kidolgozását megelőzően információkat kezdtek gyűjteni a forgatókönyvben érintett országokról és a kibertámadásról. Nagyszerű csapatmunka vette kezdetét, amely megalapozta a csapat későbbi összhangját.

A verseny rávilágított arra, hogy hasonló válsághelyzet bekövetkeztekor milyen válaszreakciókat kell adni nemzeti és nemzetközi szinten. A hallgatók megismerkedtek az érintett szervek működésével, különösen a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladataival, továbbá széleskörű ismereteket szereztek a kritikus infrastruktúrák, különösen az egészségügyi intézmények fontosságáról.

Az áprilisban megrendezett genfi vetélkedőn a csapat nagyobb kihívással nézett szembe, mint a hazai versenyen. A megoldásoknál kikérték a szakemberek véleményét kerekasztal-beszélgetés formájában, s ennek fényében készítették el az alternatívákat – minden csapattag egyet-egyet. Az alternatíva vázát képezte az OSINT (Open Source Intelligence – nyílt forrású hírszerzés). A munka ezen szakaszában Hankiss Ágnes címzetes egyetemi docens segítette a versenyzőket.

A nemzetközi vetélkedőn az RTK csapata nem ért el helyezést, de mint Margitics József mondta, „emiatt nem csüggedünk, mert rengeteg pozitív szakmai impulzus ért minket Genfben. Nagyszerű érzés volt képviselni Magyarországot és ezzel egyetemben a Rendészettudományi Kart nemzetközi szinten, egy kimagaslóan erős szakmai csapatban”.

Cimkék: kiberverseny, 2017