SzűkítésMinden Címke 302

Csapatszolgálati gyakorlaton az RTK hallgatói

  • tata1 710
  • tata2 710
  • tata3 710
  • tata4 710
  • tata5 710
  • tata6 710
 • Előző
 • Következő

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 2017. szeptember 20–21-én csapatszolgálati gyakorlatot szervezett a tatai Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár laktanyába. Milus Gábor r. ezredes, rendészeti megyei rendőrfőkapitány-helyettes lehetőséget biztosított a Rendészettudományi Kar (RTK) harmadéves nappali munkarendű közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szakirányos hallgatóinak, hogy a képzés második napján a gyakorlatot megtekintsék, illetve annak során jelzői feladatokat lássanak el.

A gyakorlaton a Készenléti Rendőrség (KR) állományából részt vett még a Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály II. XV. Határvadász Bevetési Osztály teljes állománya, a kutyás alegység, és a mozgó vezetési ponton tevékenykedett a dokumentáló csoport is. A képzés gördülékeny végrehajtásáról a KR kiképzői és a megyei instruktori állomány gondoskodott. Az élethű szituációk megteremtése és a sérülések szimulációja érdekében a képzésen ugyancsak részt vett a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) PoliceMedic csoportja is.

A nagyszabású gyakorlat során egy bírósági épület elfoglalásával kapcsolatos demonstrációs alaphelyzetből kiinduló, majd különböző szituációk során bonyolódó feladatot oldott meg a csapaterős állomány, a Komárom-Esztergom MRFK csapatszolgálati törzsének irányítása mellett. A feladatok végrehajtását mindvégig nehezítette az erősen csapadékos és hűvös időjárás, azonban a körülmények ellenére mind a csapaterős állomány, mind hallgatóink hősiesen viselték az időjárási nehézségeket. A csapaterős egységek hatékony és dinamikus fellépése ellenére hallgatóink sérülés nélkül teljesítették a jelzői feladatokat és egyben sajátos szemszögből betekintést nyertek az egyes rendőri műveletek, taktikai eljárások gyakorlati végrehajtásába is.

A képzést mindvégig figyelemmel kísérték a Komárom-Esztergom MRFK illetékességi területén található rendőrkapitányságok vezetői, a KR Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság igazgatója és a Határvadász Bevetési Főosztály II. főosztályvezetője is. A képzés szervezője és meghívottjai a feladatok végrehajtását követően értékelték a rendőri tevékenységet, és külön köszönetet mondtak hallgatóinknak a jelzői feladatok ellátásáért. A gyakorlat befejezését követően hallgatóink Tatabányán megtekinthették a Komárom-Esztergom MRFK Törzsének helyiségét, felszereltségét, a törzs vezetője rövid bemutatót is tartott részükre.

Dr. Gál Erika r. őrnagy, az RTK Közbiztonsági Tanszékének tanára, csapatszolgálati oktató kísérte el hallgatóinkat a tatai gyakorlatra, aki hangsúlyozta, hogy a nappali munkarendű hallgatók részére kiemelkedően fontos az ilyen jellegű gyakorlatokon történő részvétel, hiszen így testközelből ismerkedhetnek meg a végrehajtás részleteivel. A Közbiztonsági Tanszék tanszékvezetője, dr. Major Róbert PhD r. ezredes, egyetemi docens pedig külön kiemelte annak fontosságát, hogy hallgatóink a csapatszolgálati feladatok, gyakorlatok végrehajtása során a parancsnokok tevékenységébe is betekintést nyerhettek.

A gyakorlaton a Zsaru magazin munkatársai is végig részt vettek, akik elmondták, hogy a Milus Gábor r. ezredessel készített, helyszíni fotókkal illusztrált riport várhatóan 1–2 héten belül megjelenik a lapban.