Az állami és a civil rendészeti együttműködésé a jövő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozása és működése nemzetközi szinten is példaértékű – mondta el honlapunknak Dr. Andrej Sotlar egyetemi docens. A szlovén Maribori Egyetem biztonságtudományi karának dékánja szerint az állami rendőrség mellett Magyarországon is egyre több teret kapnak a civil rendészeti, magánbiztonsági kezdeményezések.

A szlovén szakember nemzetközi szakértőként vesz részt az NKE Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Kutatócsoportjában. Több mint egy hónapig tartózkodott Magyarországon, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti képzése mellett megismerkedett az önkormányzati rendészet és a magánbiztonsági különböző szervezetivel is. Látogatást tett például a Justice Security-nél, az In-kal Zrt-nél, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságon, a Miskolci Önkormányzati Rendészetnél és az Országos Polgárőr Szövetségnél is. Andrej Sotlar szerint hatékonyan működnek ezek a szervezetek, ami annak is köszönhető, hogy szoros és jó szakmai kapcsolatot ápolnak a rendőrséggel is. Elmondta, hogy Szlovéniában az elmúlt 25 évben folyamatosan kapott teret az úgynevezett többes rendészet (Plural policing) elve, amely szerint nem csak az állami rendőrségtől kell elvárni a közrend és biztonság megteremtését és fenntartását. Náluk 2006 óta önálló törvény szabályozza a helyi rendészeti tevékenységet. Örömét fejezte ki, hogy Magyarországon is egyre fontosabbá válnak a civil rendészeti kezdeményezések, amely irányt jól jelzi az NKE-n működő Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék létrehozása. „Az egyenruha színénél sokkal fontosabb az, hogy milyen feladatokat kell ellátnia a rendészeti tevékenységet végzőnek és milyen felhatalmazást kap erre”- hangsúlyozza a szlovén szakember. Szlovéniában van egy külön Rendőrakadémia, így a Maribori Egyetemen 17.-ként létrejövő Igazságügyi és Biztonsági Karon elsősorban nem rendőri vezetőket képeznek, hanem például magánbiztonsági és egyéb biztonság iránt érdeklődő szakembereknek tartanak kurzusokat. Andrej Sotlar szerint az állampolgár számára a legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát a mindennapokban, de az már másodlagos számára, hogy ki teremti meg ezt a biztonságot. Szerinte az a legjobb, ha az állami és a magán rendészeti szervezetek összhangban dolgoznak ezen a téren.

A szlovén szakembert Dr. Christián László hívta meg az egyetemi kutatócsoportba. A Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék vezetője elmondta, hogy a kutatócsoport egyik feladata a magyar és a szlovén magánbiztonsági és önkormányzati rendészeti rendszer összehasonlítása, amelynek révén konkrét ajánlásokat, javaslatokat is megfogalmazó tanulmány készül majd. A két intézmény között fokozatosan egyre szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki, már több hallgató és oktató is részt vett a másik egyetem képzési programjában.  Andrej Sotlar is több előadást tartott az NKE-n, de különböző szakmai konferenciákon és találkozókon is részt vett a kutatócsoportban végzett munkája mellett.

A Maribori Egyetem a második legnagyobb egyetem Szlovéniában. 1975-ben alapították oktatási és kutatási célokra, törekedve az oktatási és kutatási munka tökéletességére, a fejlesztés és az innováció magas színvonalú megvalósítására. Jelenleg mintegy 16 ezer hallgatója van, akik 210 felsőfokú képzés közül választhatnak.