Január 26.: nemzetközi vámnap

A nemzetközi vámnapot minden évben január 26-án ünnepli a világ „vámközössége” annak tiszteletére, hogy 1953-ban ezen a napon tartotta alakuló ülését a Vámegyüttműködési Tanács, amely világméretű növekedésére tekintettel, 1994-ben a Vám Világszervezet (VVSZ) megnevezést kapta.

A Vám Világszervezet jelenleg 182 országot tömörít, s a világkereskedelem több mint 98%-át érinti. A VVSZ minden év szakmai programját a nemzetközi vámnaphoz kapcsolódóan hirdeti meg, egyben felkéri a tagállamokat a téma egész éven át tartó támogatására. 2018-ban az üzleti környezet biztonságát állítja a középpontba, mottója pedig: „A biztonságos üzleti környezet a gazdasági fejlődés záloga”. A mottó üzenete: a vámigazgatásoknak a tisztességes és hosszú távon fenntartható biztonságos üzleti környezet kialakításán kell munkálkodniuk a legális kereskedelem egyidejű könnyítésével.

A VVSZ egy-egy munkatársa immár hagyományosan megtiszteli jelenlétével az NKE-n novemberben esedékes adó- és vámtémájú nemzetközi konferenciát is. Így például a 2017. november 22–23-án „Innováció, elektronizáció, tudásmenedzsment” címmel megrendezett konferencián Tejo Kusuma az adó- és vámhatóságok közötti együttműködés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a VVSZ, felismerve az infokommunikáció gyors fejlődését, arra figyel különösen, hogy tagjait, a vámhatóságokat adatelemzésre ösztönözze, arra, hogy ne csak reagáljanak a kereskedelmi folyamatokra, hanem legyenek proaktívak.

(Fotónk a VVSZ honlapjáról, a tagállamok vámigazgatásainak mindennapjait bemutató sorozatból való: http://www.wcoomd.org/-/media/wco/public/global/pdf/about-us/annual-competitions/all-the-participants-2017.pdf?la=en .)

Fotó: Láng-Miticzky András (Nemzeti Adó- és Vámhivatal)


Címkék: hírek 2018 vámnap