Biztonságpiac ötödször

Ötödik alkalommal rendezték meg a Biztonságpiac konferenciát és kiállítást, ahol az állami szervezetek és a magánbiztonsági piac vezetői értékelték hazánk biztonságának aktuális helyzetét.

A február 6-ai esemény résztvevőit elsőként dr. Felkai László köszöntötte. A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, hogy a biztonság fontos érték, amelyért jogi és anyagi áldozatokat kell hozni, ugyanakkor a biztonság oltárán nem lehet mindent feláldozni. A Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Sulyok János a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan helyzet, amikor a fenyegetettséget alul lehetne értékelni. Mint mondta, a kormányzat azon dolgozik, hogy a hazai védelmi ipar fejlődését támogassa. Sulyok János hangsúlyozta, hogy napjainkban nagyobb figyelmet kell fordítani a kiberbiztonságra.

A konferencia egyik szervezőjének, a Magyar Rendészettudományi Társaságnak (MRTT) a főtitkára, dr. Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy megnyitó beszédében azt mondta, hogy azok a szakemberek vannak jelen a rendezvényen, akik felelősséget vállalnak a biztonságért, és örömteli tény, hogy egyre több fiatal kolléga jön el a Biztonságpiacra. Egy osztrák rendőrségi vezetőt idézve Janza Frigyes kiemelte, hogy az államé a kényszerítő eszközök használatának monopóliuma, de nem az államé a biztonság monopóliuma.

Az MRTT, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), valamint a Biztonságpiac Média és Kiadó Kft. közös szervezésében lezajlott rendezvény pódiumbeszélgetésekkel folytatódott. A konferencia három társelnöke Valenta László, dr. Janza Frigyes és Radványi Róbert, a Biztonságpiac Kft. ügyvezetője volt.

A biztonság állami szegmenseiről szóló pódiumbeszélgetést dr. Christián László PhD r. ezredes, az NKE RTK Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszékének vezetője moderálta, aki részt vett az oktatást és képzést fókuszpontba állító beszélgetésben is. Őt kértük az esemény rövid értékelésére. „Az ötödik Biztonságpiac volt az eddigi legjobban sikerült rendezvény, a 260 résztvevő egyöntetűen méltó, impozáns helyszínnek tartotta egyetemünket” – tudtuk meg a tanszékvezetőtől. Hozzátette: „a rendezvény célja, hogy erősítse a párbeszédet az állami rendészet, a magánbiztonság és a honvédelem szereplői között. Úgy vélem, ezt a célt sikerült elérnünk. A konferencia témái között kiemelt helyen szerepelt a kiberbiztonság, az adatvédelem kérdése, és nagy hangsúlyt fektettünk az oktatásra, a képzésre is. Utóbbi fontosságát az is jelképezi, hogy a konferencián 24 magánbiztonsági szakirányos hallgató is részt vett. Jómagam pedig rendkívül megtisztelőnek tartom, hogy aktív szerepet vállalhattam a konferencia lebonyolításában” – mondta dr. Christián László.

 

Szöveg: Suba László

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: 2018 Biztonságpiac