ChallengAir – nemzetközi védelmiellenőr-verseny

Április 26-án immáron harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi védelmiellenőr-versenyt, amelyre idén ellátogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának biztonsági szakirányon tanuló első és másodéves szakasza is.

A verseny lehetőséget nyújtott az európai nagyvárosok repterei számára, hogy alkalmazottaik összemérhessék szakmai tudásukat és rátermettségüket más nemzetközi repülőterek munkatársaival és szakembereivel. Az egész Európában egyedülálló megmérettetés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Biztonsági Igazgatóság munkatársainak kezdeményezésére valósult meg immár harmadik alkalommal. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. számú termináljában bonyolították le a versenyt, amelyen számos európai ország nagyvárosainak repterei képviselték magukat: a többi között Tirana (Albánia), Ljubljana (Szlovénia), Hamburg (Németország) és Róma (Olaszország).

A verseny során a csapatoknak három állomásból álló szakmai feladatokat kellett végrehajtaniuk. Az első állomáson az utas ruházatának és poggyászának fizikai átvizsgálása és az elrejtett tiltott tárgyak megtalálása volt a feladat. A második állomáson a poggyász röntgenes átvilágítása és a tiltott tárgy felfedezése volt a feladat. Az utolsó állomáson egy elméleti feladatsor várta a versenyzőket, amelyet egy tesztlap kitöltésével tudtak abszolválni. A csapatok feladata az volt, hogy minden olyan eszközt, tárgyat megtaláljanak, amely a közbiztonságra, illetve az utasok biztonságára veszélyt jelenthet. Az eszközök megtalálását nehezítette az is, hogy olykor valamilyen tárgyban elrejtve kívántak becsempészni tiltott tárgyakat. Az átvizsgálás a ruházaton felül kiterjedt az utasok csomagjaira, poggyászaikra is.

A rendezvényen a Rendészettudományi Kar biztonsági szakirányos hallgatói is részt vettek, és versenyszituáció keretében, valós gyakorlati helyzetben is megtekinthették, hogy a ruházat-átvizsgálás milyen módon zajlik a repülőtereken.

Szöveg: dr. Szabó Csaba PhD r. őrnagy


Címkék: hírek verseny 2018