NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Gyakorlatnézőben

A Komárom-Esztergom MRFK csapatszolgálati gyakorlatot szervezett az M1 autópálya egy megyei szakaszára, illetve a várgesztesi vár területére, amelyet karunk harmadéves nappalis közrendvédelmi tisztjelöltjei is megtekinthettek.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. szeptember 06-án csapatszolgálati gyakorlatot szervezett az M1 autópálya megyei szakaszának egy részére, illetve a várgesztesi vár területére. Milus Gábor r. ezredes, rendészeti megyei rendőrfőkapitány-helyettes lehetőséget biztosított a Rendészettudományi Kar harmadéves nappali munkarendű közrendvédelmi szakirányos tisztjelöltjeinek a gyakorlat megtekintésére.

A gyakorlat célja, a törzsbe beosztott rendőrök, illetve a századparancsnoki, alparancsnoki, végrehajtó állomány felkészültségének ellenőrzése és továbbképzése, volt a hatályos jogszabályok és belső normák alapján.

A nagyszabású gyakorlat során egy pénzszállító jármű elleni fegyveres támadás esetén alkalmazott intézkedéseket, illetve az elfogás érdekében a Komárom-Esztergom MRFK csapatszolgálati törzsének irányításával megvalósított csapatszolgálati taktikai eljárásokat (üldözés, bekerítés, zárás) kísérhették figyelemmel tisztjelöltjeink.

A képzés szervezője végezetül értékelte a rendőri tevékenységet, majd Farkas Gábor r. dandártábornok a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője köszöntötte a berendelteket és a vendég tisztjelöltjeinket, akikhez külön szólt pár szakmai és emberi jó tanáccsal.

A gyakorlat után tisztjelöltjeink Tatabányán megtekinthették a Komárom-Esztergom MRFK Törzsének helyiségét, felszereltségét. A törzs vezetője rövid bemutatót is tartott részükre. Ezután hallgatóink megtekinthették a speciális lőteret, az ott használt fegyvereket, taktikákat és képzési lehetőségeket Csomán János r. főtörzszászlós, nemzetközileg is elismert lőkiképző mutatta be.

A hallgatókat dr. Gál Erika r. őrnagy és Fonbank Roland r. őrnagy, csapatszolgálati oktatók kísérték el, a várgesztesi eseményre, ott is hangsúlyozva, hogy a nappalis tisztjelölteknek kiemelkedően fontos az ilyen gyakorlatok megtekintése, testközelből megismerni a végrehajtás részleteit. A közbiztonsági tanszék fontosnak tartja, hogy a megyei területi rendőri szervek ideiglenes csapatszolgálati századainak munkájába, képzésébe is bepillantást nyerjenek a tisztjelöltek, hiszen tanulmányaikat követően hivatásos szolgálatukat is ezeknél kezdik.

Szöveg: Dr. Major Róbert r. ezredes

Fotó: dr. Gál Erika r. őrnagy