Biztonság Hete 2018

Második alkalommal, immár országos jelleggel rendezték meg egy héten át, szeptember 17–22. között, figyelemfelhívó céllal, a baleset-megelőzés jegyében, a „Biztonság Hete” közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatot, a „Családok Éve” kereteiben.

A legtöbb baleset tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhető, életünk így biztonságosabbá tehető. Erre kívánta ráirányítani a figyelmet a Biztonság Hete, amely az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közös kezdeményezésére jött létre.

A Biztonság Hete idén a Biztosítás Világnapjához, valamint a TISPOL (European Traffic Police Network) által meghirdetett EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) is kapcsolódott. Ez a szeptemberi hét a biztonságos és felelősségteljes, fenntartható és környezettudatos közlekedés jegyében telt el. Célja a gyermekek, a családok biztonságának megerősítése a mindennapokban, a közutakon és az otthonokban egyaránt. A sajtó is kiemelten foglalkozott e témával, bemutatva az egyes szervezetek programjait, a kiemelt eseményeket.

A Biztonság Hete átfogó módon hívta fel a figyelmet a biztonságra, amelyet jól jelképezett az együttműködő partnerek sokszínűsége (Magyar Autóklub, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Közlekedéstudományi Intézet, Rendőrség, Katasztrófavédelem, Magyar Vöröskereszt, Budapest Főváros Kormányhivatala, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – NÉBIH, FKF Zrt.).

A programsorozat helyszíneinek, programjainak a megyék (főváros) adtak otthont az alábbiak szerint:

– szeptember 17.: BRFK (Nemzeti Közszolgálati Egyetemen központi nyitó sajtótájékoztató), Heves megye, Békés megye

 – szeptember 18.: Fejér megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Somogy megye

 – szeptember 19.: Nógrád megye, Pest megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye

– szeptember 20.: Bács-Kiskun megye, Zala megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

– szeptember 21.: Komárom-Esztergom megye, Tolna megye, Vas megye, Csongrád megye, Veszprém megye

– szeptember 22.: Budapest, XI. kerület Bikás park, záró rendezvény, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Veszprém megye, Hajdú-Bihar megye

A Biztonság Hete központi megnyitó sajtótájékoztatóját 2018. szeptember 17-én 13.00 órai kezdettel tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Épületében. A sajtótájékoztatót dr. Sölch Gellért, az EMMI stratégiáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, továbbá az eseményen részt vett és felszólalt Pandurics Anett, a MABISZ elnöke, Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-OBB alelnöke,  és Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

Az eseménysorozaton belül kiemelt nap a szeptember 19-i EDWARD Nap, valamint a 2018. szeptember 22-én a Budapest, XI. kerület Bikás parkban megrendezett családi nap, ahol az együttműködő partnerek többsége szintén képviseltette magát. A célok és résztvevők hasonlósága által az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálta Európai Mobilitási Hét és a Biztonság Hete programjai egymást erősítik.

A közös célok elérése érdekében a MABISZ javasolta, hogy minden év szeptember harmadik hete kapjon a közoktatásban egy témahetet, amelyen a gyerekek és tanárok a közoktatási intézményekben, a sajtó pedig tervezetten, strukturáltan foglalkozzon ezekkel a fontos kérdésekkel.

Szöveg ORFK-OBB

Fotó: Gájer Judit


Címkék: hírek 2018