Kerekasztal beszélgetés a felelős szórakozásról

A Biztonság Hete – immár országos rendezvénysorozat –, keretein belül került sor a „Szórakozz felelősen” témájú kerekasztal-beszélgetésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán. 

A beszélgetés során számos meghívott partner figyelmeztette a fiatalságot az őket érintő veszélyekre, amelyeket saját, személyes történeteiken keresztül mutattak be. A meghívottak között volt Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, repülőoktató, Dr. Farkas Ramón, a MABISZ életbiztosítási ágazat vezetője, Benis Dániel a Sziget Fesztivál műszaki és biztonsági vezetője, valamint Takács Ákos, a Redbull Marketing Managere.

A beszélgetést megelőzően Dr. Bérczi László ismertette a biztonságos szórakozás érdekeit szolgáló szabályozásokat, jelzéseket és berendezéseket. Kitért az üzemeltető és szervező kötelezettségeinek fontosságára, valamint tájékoztatott a közlekedési balesetekben megfigyelhető, kiugró időszakos növekedésre. Ezt visszatérően a csütörtöktől szombatig tartó időszak jelenti, feltételezhetően a diszkóbalesetek miatt.

A beszélgetés kezdetén a meghívottak bemutatták munkájuk fontosságát és megosztottak magukról néhány személyes információt, pl. mi a kedvenc hobbijuk. Besenyei Péter kiemelte; „Beszéljünk hivatásról vagy hobbiról, egy biztonságos tevékenység is lehet veszélyes és egy veszélyeset is lehet biztonságosan végezni, hiszen minden azon múlik, mekkora alázattal áll hozzá az ember!”

Az előadók elmondták több szempontból is, mit jelent számukra a felelős szórakozás. Végül egyöntetűen kiemelték a mértékletességet, a várható veszélyek felmérését, a józan gondolkodás fontosságát. „ A veszély kinek-kinek más területen jelenik meg, de mindenkinek ugyanazt jelenti.” – hangsúlyozta Besenyei Péter. „ A balesetek 90%-a megelőzhető lenne, ha mindenki betartaná a szabályokat” – tette hozzá dr. Farkas Ramóna.

Az utóbbi 5–8 évben szigorúbbak a rendezvénytartás szabályai, a szervezők is jobban odafigyelnek a váratlan, veszélyes helyzetek kezelésére – mondta Takács Ákos. „Számos szabályozás él a fesztiválokon a tömeg védelmére, azonban egyik sem működik, ha a személy nem vigyáz magára. Fontos, hogy felismerjük a számunkra veszélyt rejtő helyzetet, és ne a tömeg befolyására, hanem saját józan eszünkre hallgassunk!” – egészítette ki Benis Dániel.

A kerekasztal beszélgetés során kitértek az előadók által egyenként megfogalmazott, követendő elvekre. Besenyei Péter: „Fontos, hogy tanuljunk mások hibájából!” Szerinte nem lehet mindent szabályokkal leírni. Kell a józan gondolkodás. A határok feszegetése helyett pedig, meg kell tartani egy biztonsági sávot, saját és társaink védelmében.

Felhívták a figyelmet a technológiai fejlődéssel járó új veszélyhelyzetekre. Ilyenek például a vezetés közbeni telefonálás, online bejelentkezés vagy a mobilozás okozta figyelmetlen gyalogos közlekedés, a felelőtlen szelfizés és videóhívás. De számos lehetőség is rejlik a technológiában, amivel még biztonságosabbá tehető a szórakozás. Például a személyre szabott fesztiválkarszalagok használata. Ezek a belépésre feljogosítás mellett pl. tartalmazhatnák a személy egészségügyi információit (vércsoport, étel, gyógyszer allergia, cukorbetegség, stb.) a gyorsabb és eredményesebb segítségnyújtás érdekében – nyilatkozta Benis Dániel.

Szöveg: MABISZ.hu

Fotó: Felföldi Péter