NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Elkezdődött a Kriminálexpo az NKE-n

A bűnmegelőzés, a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás és a büntetés-végrehajtás aktuális kérdéseivel foglalkozik a 22. alkalommal megszervezett Kriminálexpo. A háromnapos rendezvénynek idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ad otthont.

A több évtizedes hagyománnyal rendelkező esemény megnyitóján Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese elmondta, hogy az idei rendezvényt az aktualitás, a jövőbemutatás és sokszínűség hármas gondolata jellemzi. Ennek jegyében olyan témákkal is foglalkoznak majd a szakemberek, mint a kiberbűnözés aktuális kérdései, valamint a mesterséges intelligencia és a büntetőjog viszonya. Az online világ számos előnnyel, de sok újfajta veszéllyel is jár a kormányzatok, valamint az átlagfelhasználó számára is. Lajtár István példaként hozta fel, hogy a legutóbbi oroszországi labdarúgó világbajnokság alatt is mintegy 25 millió kibertámadást kellett elhárítaniuk a szakembereknek. „A kiberbűnözés globális jellegűvé vált, így az ezzel kapcsolatos biztonsági intézkedéseknek is átfogó jellegűeknek kell lenniük, azaz a különböző hatóságok teljes körű együttműködésére van szükség a hatékony fellépés érdekében”- fogalmazott a legfőbb ügyész helyettes. A Kriminálexpo másik fő témája az idén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény, amely a korábbinál egyszerűbb, áttekinthetőbb és hatékonyabb szabályozást tesz lehetővé. Lajtár István szerint a törvény a hagyományos eljárások értékeit megőrizve javítja az eljárások időszerűségét és hatékonyságát, valamint eleget tesz hazánk nemzetközi kötelezettségeinek is. Az új szabályozás egy új szemléletet is tükröz, hiszen az eljárás minden résztvevőjétől aktívabb részvételt kíván meg. Elhangzott, hogy az új ügyészi szerepfelfogásnak is köszönhetően egyre több ügy zárul le jogerősen tárgyalás nélkül, az eljárás előkészítő szakaszában.

A megnyitón a házigazda Nemzeti Közszolgálati Egyetem nevében Padányi József vezérőrnagy köszöntötte a résztvevőket. Az intézmény tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy az NKE az együttműködés egyetemeként nemcsak a felsőoktatási szereplőkkel, hanem a különböző hívatásrendi szervekkel is szoros kapcsolatot ápol. Elhangzott, hogy az idei Kriminálexpo témái több esetben túlmutatnak a rendészettudomány határain, mint például a kibervédelem esetében, amellyel kapcsolatos kutatások az NKE-n is eredményesen zajlanak.

A rendezvény védnökeként Polt Péter legfőbb ügyész a konferencia programfüzetében úgy fogalmazott, hogy „a XXII. Kriminálexpo a változatos témaköreivel lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők sokoldalú ismereteket szerezzenek, tapasztalatot cseréljenek, egyben igazolja a komoly szakmai múlttal rendelkező rendezvény létjogosultságát”.

A háromnapos szakmai tanácskozáson összesen 14 rendezvényt tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási épületében. Olyan időszerű kérdésekről lesz szó a konferencián, mint például a rendőrségi kommunikáció kutatásának legújabb eredményei, a személyleírással kapcsolatos tudományos elképzelések, vagy a járművek sebessége és a közlekedési balesetek közötti új összefüggések.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes