NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

XIV. Polgárőr Akadémia

Az Országos Polgárőr Szövetség és az RTK közötti együttműködés keretében idén ősszel, immáron 14. alkalommal rendezték meg a polgárőr egyesületi vezetők ötnapos, 40 órás továbbképzését, ami a polgárőr képzés legmagasabb szintjét jelenti. A Polgárőr Akadémia elnevezésű tanfolyam helyszíne ezúttal is a BV Pilisszentkereszten található továbbképző központja volt. A 14. kurzus 31 résztvevője az eredményes vizsgát követően átvehette a Polgárőr Akadémia elvégzését igazoló tanúsítványt.

A képzés során Zámbó Pétertől, az OPSZ szakmai alelnökétől a polgárőrség szervezeti felépítésébe és az országos vezetés stratégiájába kaphattak bepillantást a résztvevők. Baracskainé dr. Boór Judit közgazdásztól az egyesületek gazdasági elszámolásához, míg Dr. Szekeres Diánától az egyesületek jogi helyzetéről  kaptak rendkívül hasznos ismereteket. Dr. Tihanyi Miklós PhD, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a jog világába kalauzolta el a hallgatókat, külön kitérve a büntetőjogi felelősségre az intézkedő polgárőr részéről. Emellett azokról a – főként közterületi – bűncselekményekről is szó esett, amelyeket az önkéntes bűnmegelőzőknek fel kell tudni ismerniük. Az önkormányzati rendészettel, illetve a magánbiztonsági szférával való együttműködés lehetőségeiről dr. Kovács Sándor egyetemi oktató és dr. Christián László PhD, a Polgárőr Akadémia igazgatója, tanszékvezető egyetemi docens tartott informatív előadást. Az ifjú polgárőrök toborzási módszereiről és képzésükről Horváth Róbert, míg a polgárőrség lovas tagozatáról dr. Rácz Adrienn osztott meg hasznos ismereteket a hallgatósággal. Az akadémia legnépszerűbb kurzusa ezúttal is a bűnmegelőzési kommunikációs tréning volt, amelyet dr. Molnár Katalin és Oláh-Paulon László vezetett.

A tizennegyedik kurzus befejező eseményén a végzett résztvevők a kar vezetése nevében Dr. Major Róbert PhD r. ezredestől, a Közbiztonsági Tanszék vezetőjétől, míg az OPSZ nevében Prof. Dr. Besenyei Lajtól a Polgárőr Akadémia elnökétől vehették át a Polgárőr Akadémia elvégzését igazoló tanúsítványokat. A Polgárőrség a Rendőrség stratégiai partnerévé, így a társadalmi bűnmegelőzés és rendfenntartás terén egyaránt megkerülhetetlen szervezetté vált, mely együttműködés megjelenik a képzési rendszer tekintetében is. Dr. Major Róbert úgy véli, minden feltétel adott, hogy az Akadémia hosszú távon sok polgárőr vezetőt vértezzen fel naprakész tudással.

 

Szöveg: Major Róbert

Fotó: Tihanyi Miklós, Sebestyén Jenő