Mobilkereső kutyák a büntetés-végrehajtásban

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka támogatásával a kar hallgatói, „A szolgálati kutya a rendvédelmi szervek szolgálatában” tárgy keretében speciális gyakorlati oktatáson vehettek részt.

Először Stein Mária bv. alezredes, a BVOP Biztonsági Szolgálat szolgálati kutyák alkalmazási szakirányításával foglalkozó munkatársa és kollégái ismertették tevékenységük normahátterét, elméletét, a kutyák kiképzésekor alkalmazott legújabb technikákat. A sokrétű alkalmazást, annak hatékonyságát rövid oktatóvideókkal és a gyakorlatban is érzékeltették; fegyelmező, őrző-védő, kábítószer felfedő gyakorlatokkal, sőt a kutyás szakmában is unikumnak számító mobiltelefon kereséssel. Zárásként nem maradhatott el a közkedvelt kutyasimogatás sem, hisz a fogva tartás biztonságán keresztül az általános közrend és közbiztonság fenntartását is jelentősen erősítik a szolgálati kutyák.

Az oktatáson megjelent Hautzinger Zoltán oktatási, valamint Mészáros Bence r. ezredes tudományos és nemzetközi dékánhelyettes, továbbá Bönde Zsolt bv. alezredes a Büntetés-végrehajtási tanszék vezető-helyettese is.

Az oktatást az NKE SE Rendészeti Kutyás Szakosztály elnöke és szakmai vezetője Pálinkás András pü. alezredes, és Frigyer László r. őrnagy irányítja és koordinálja.

 

Szöveg: Frigyer László, Deák József