Börtönügyi aktualitások Európában – az elektronikus felügyelet

A Magyar Börtönügyi Társaság jogi szekciója december 10-én az Emberi Jogok Világnapja előtt tisztelegve tartotta meg ülését a Rendészettudományi Karon.

A rendezvényt köszöntötte Ruzsonyi Péter dékán, házigazdája Pallo József a szekció elnöke volt. A téma fő előadója Hussein Jasmine, a Szegedi Tudományegyetem doktori iskolájának hallgatója volt.

Az elektronikus felügyelet alkalmazása az igazságszolgáltatásban nem új keletű dolog. De a technika fejlődésével, a büntetési és büntetés-végrehajtási célok humanizálódásával, a reintegrációs célok előtérbe kerülésével alkalmazása az utóbbi két évtizedben széles körben elterjedt Európában, ahol már önálló szankciókénti megjelenésére is találhatunk példákat.

Az előadó európai áttekintést adott a gyakorlati tapasztalatokról, az alkalmazása mellett és ellene szóló érvekről. Ezek mérlegelése elengedhetetlen hazai gyakorlat érétkeléséhez. Magyarországi megjelenése az őrizetben, illetőleg a reintegrációs őrizetben, vajon megfelelő-e alkalmazásának kibővítése indokolt és lehetséges-e?

Az előadást követő vitában ilyen problémás kérdések, felvetések és előremutató ötletek hangzottak el az elméleti, és a gyakorlati szakemberektől. Mert ugyan érthető a társadalom önvédelmi reakciója; „Minden bűnelkövetőnek börtönben a helye!” ugyanakkor jóvá még nem büntettek senkit!...

Szöveg: Hussein Jasmine, Deák József

Fotó: Bodó Pál


Címkék: hírek 2018