Ittasság-ellenőrzés a gyakorlatban

A közlekedésrendészeti szakirány nappali munkarendű hallgatói a  „Forgalomellenőrzés” tantárgy keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság által szervezett ittasság ellenőrzési akciókban vettek részt.

A BRFK péntek és szombat éjszakánként folytatott ellenőrzés-sorozatában hallgatóink hatékonyan segítették a BRFK közlekedésbiztonság javítását célzó tevékenységét; az elméleti felkészítést követő gyakorlati foglalkozás után „éles helyzetben” is alkalmazva a tanult, ittasság-ellenőrzési eszközöket, módszereket és stratégiákat, több eljárás kezdeményezésében, lefolytatásában is részt vehettek.

Minden emberi szervezet másképp reagál az alkoholra. A bűncselekményi értéket azonban már 3 dl bor elfogyasztásával is el lehet érni, ami a szankciókon túl már jelentős biztonsági kockázatot is hordoz a közlekedésben. „Az akciók során ennek az alkoholmennyiségnek a közel négyszeresével gépjárművet vezető személy elleni eljárásban is részt vettünk” – magyarázta Felföldi Péter, a Közbiztonsági Tanszék oktatója.

„A hasonló jellegű gyakorlatok nagymértékben segítik azt a törekvésünket, hogy hallgatóink, a végzést követően, maradéktalanul el tudják látni feladataikat” – tette hozzá tanszékvezetője, Major Róbert rendőr ezredes.

Szöveg és fotó: Felföldi Péter