NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Rendészettörténeti múzeumi rendezvények

A múlt évben, a fennállásának 110. évfordulóját sok érdekes rendezvénnyel ünneplő Rendőrmúzeum az idén is folytatja a Múzeumi műhely és múzeumi mozi sorozatát.

Csóka Ferenc, a Magyar Hadtudományi Társaság Hírszerzéstörténeti szakosztályának elnöke elmondta, hogy az idén a „Múzeumi műhely” első rendezvénye Soós Zoltán beszélgetés indító előadása lesz február 19-én 15 órakor, a „Közlekedésbiztonságunk legfontosabb kérdései a rég-múlttól napjainkig” címmel, márciusban „Ráday Gedeon szegedi királyi biztossága 1869–1872” témával folytatódik a sorozat. Kiemelt rendezvényük a „Kelety Géza rendőrfőkapitány-helyettes élete és működése 1874–1952” című szakértekezlet lesz, május 29-én hat előadóval.

A Rendőrmúzeum Fotó- és filmarchívumában több ezer fénykép és közel 3000 celluloid filmtekercs található, ezek jelentős részét már digitalizálták. A közel 150 digitalizált filmből A Múzeumi mozi keretében januárban már a tizedik filmet vetítették „Titkos munkatárs” címmel; a következő vetítésük február 20-án 15 órakor lesz, amelyen Kovács Nándor „Tettenérési kombinációk” című 1973-as, majd egy 1977-es, „Titkos kutatás” címűt mutatnak be.

Nagy sikerű tavalyi rendezvényeik közül példaként említette Vedó Attila és Magyar István előadását „Karhatalmi szabályok Magyarországon, 1867–1943” és „Karhatalmi tevékenység Magyarországon, 1990-től napjainkig” címmel. Ezt követően Szigetvári Oszkár mutatta be a Magyar Királyi Csendőrség 1903–1945 közötti nyomozati tevékenységét, míg decemberben Androvicz Gábor előadása hangzott el a 100 éves Rendőrmúzeumról.

Szöveg: Deák József

Fotó: www.rendormuzeum.com