NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Paksi látogatás

A márciust, karunk nappali munkarendű, végzős közlekedésrendészeti és közrendvédelmi hallgatói látogatással kezdték az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. létesítményébe.

Az atomerőmű bemutatását megelőzően hallgatóink részére szakma specifikus előadást tartott Béda Gábor szakértő, a Rendészeti osztály munkatársa. Ebben kitért többek között az atomerőmű terror-veszélyeztetettségére, ez elleni védelmére, a létesítmény fizikai védelmére, a biztonság megteremtéséhez szükséges alappillérekre, a biztonságtudatosságra, valamint ezek szerepére a kritikus infrastruktúrákban. Majd az atomerőmű látogatóközpontjában folytatódott a gyakorlati foglalkozás, ahol a működést részletesen bemutatták különböző interaktív felületeken, és szó esett néhány múltban megtörtént rendkívüli eseményről is. Ezt követte az atomerőmű üzemi területének látogatása, a reaktor-, illetve a turbinacsarnok megtekintése.

A látogatással összefüggésben Gál Erika r. őrnagy, a Közbiztonsági tanszék tanára hangsúlyozta a gyakorlati foglalkozások előnyeit, kiemelve az atomerőmű biztonságát szolgáló rendőrségi–magánbiztonsági együttműködés főbb területeit.

Major Róbert r. ezredes, Közbiztonsági tanszékvezető támogatja a csapatszolgálati tanegység egyes témáinak autentikus helyszíni feldolgozását, hisz így a tantermi körülmények mellett a megszerzett ismeretek élethű körülmények közti alkalmazásába is betekintést nyerhetnek tisztjelöltjeink.

Szöveg: Csernus Kristóf, Gál Erika, Deák József

Fotó: Csernus Kristóf, Gál Erika