NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nagyböjt kezdő szentmise

Hamvazószerdával veszi kezdetét a húsvétot megelőző 40 napos böjt. Ebből az alkalomból mutatott be szentmisét Csiba Tibor, kerületi esperes, Isaszeg plébánosa, az RTK vallási rendezvényekre használatos tantermében.

„Ezt mondja az Úr: Késedelem nélkül térjetek vissza hozzám teljes szívetekből, böjtölve, sírva és gyászolva. A szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat. Térjetek vissza az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos és irgalmas, nagy a türelme és csupa könyörület; utálja a gonoszságot.” Idézte az esperes a továbbiakban, önként jelentkező felolvasó hallgatók közreműködésével, Joel könyvének második fejezetéből a felhívást a bűnbánatra. Majd a szentmise további részében Pál korinthusiakhoz írt II. leveléből ekként folytatta: „Az ő munkatársaként figyelmeztetünk titeket is: ne vegyétek hiába az Isten kegyelmét. Azt mondja ugyanis: A kellő időben meghallgatlak, s az üdvösség napján segítek rajtad. Nos, most van a kellő idő, most van az üdvösség napja!”

Jézus, mint az atya hangsúlyozta Máté evangéliumának 6. fejezetének kezdetével, a Hegyi beszédében a külsődleges vallásossággal szembe állítja a bensőségest, „Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.”

*

Nagypál Szabolcs római katolikus teológus szerint A böjti napokból kimarad a hét vasárnap, illetve húsvéthétfő sem része már a nagyböjtnek. E napok kivétel nélkül mind ünnepek: ünnepen sosem böjtöl az ember, hanem ünnepel. A negyven napra jelenleg kétféle szabály vonatkozik. Szigorú böjtöt mindössze két napon tartunk, hamvazószerdán és nagypénteken: ekkor húsmentesen kell étkezni, legföljebb háromszor szabad enni, és csak egyszer szabad jóllakni. A hat nagyböjti péntek tartozik a kevésbé szigorú böjt osztályába, ekkor húsmentesen kell étkezni. Más napokon azonban nincs semmiféle korlátozás. Inni bármennyit szabad, bódító italokból természetesen (szigorú) mértékkel. Maga a húsvét előtti böjtölés szokása a negyedik században alakult ki. Az pedig, hogy pont egy szerdai napon kezdődjék – vagyis pontosan negyven napon át tartson –, a hetedik században. De korántsem volt mindig ilyen enyhe, mint most. A legszigorúbb formája az úgynevezett (valódi) negyvenelés volt: ez esetben a nagyböjti napokon ténylegesen csupán egyetlen egyszer evett a böjtölő, mégpedig napszentület, azaz napnyugta után. A legszigorúbbak végig következetes vegetáriánus módon negyveneltek, nemcsak a húst, hanem a tojást és a tejtermékeket is kerülték. A böjtölésnek mindig megvoltak az életkorbeli és az egészségi állapottal kapcsolatos sajátos keretei. A 14 év alatti gyerekekre és a 60 év felettiekre egyáltalán nem vonatkoznak a böjti előírások, 14 és 18 év között pedig csak a hústilalom. A nehéz testi munkát végzők is mentesülnek a böjt alól, vagy akiknek az élete veszélyben forogna, valamint akik számára a böjt megtartása megoldhatatlan. Például mert közétkeztetésben részesülnek. A betegség vagy más ok miatt „elmulasztott” böjtöt természetesen nem kell bepótolni semmilyen formában.

(https://24.hu/tudomany/2018/02/24/negyven-napnyi-szigoru-bojt-ma-is-megvan-a-haszna/)

A katolikus egyház böjti előírásait talán könnyebb betartani, ismerve a pravoszláv egyház böjti rendjét, amely napjainkban is az ősegyház szigorúságát tartva, előkészülettel kezdődik. A Vámos és Farizeus Vasárnapjának nevezett vasárnapon kezdődik, tíz héttel Húsvét előtt, és egészen Nagyszombat éjfélig tart. Első három hete előkészületül szolgál a böjti időszakra: Első hetében, a Vámos és Farizeus Vasárnapját követő héten, a Tékozló Fiú Vasárnapjáig mindent szabad fogyasztani, még a szokásos szerdára és péntekre sem kell tekintettel lenni, fölmentés van érvényben mindenre. A következő héten, Húshagyó Vasárnapig már böjti nap a szerda és a péntek, más előírás azonban nincsen: a szokásos heti rendet követjük. A Húshagyó Vasárnapot követő héten az ortodox hívek elhagyják étrendjükből a húst, de Vajhagyó Vasárnapig – szerda és péntek kivételével – mindennap fogyasztható a másodlagosan állati eredetű táplálék, valamint a hal is. A Vajhagyó Vasárnap este tartott istentisztelet, a „Megbocsátás Vecsernyéje”, azaz a Tiszta Hétfő vecsernyéje jelenti a tulajdonképpeni Nagyböjt kezdetét. A magyar szóhasználatban Nagyböjtnek nevezett időszak két szakaszból áll: a Szent Negyven Napból és a Nagyhétből. A Szent Negyven Nap időszaka Tiszta Hétfővel kezdődik, s egészen a Virágvasárnapot megelőző Lázár Szombatjáig tart. A Szent Negyven Nap idején hagyományosan csak hétvégén fogyasztható bor és olaj, ezt azonban csak azok gyakorolják, akiknek szervezete elég erős a szigorú önmegtartóztatáshoz.

Első hetében, a Tiszta Héten mindazonáltal szigorú böjt van előírva, amelynek során a bor és olaj fogyasztásától a hét minden napján tartózkodni ajánlatos.

 A Szent Negyven Nap a Virágvasárnap előtti péntek este, azaz Lázár Szombatjának kezdetén ér véget; ez a Tiszta Hétfőtől számított negyvenedik nap. Virágvasárnap hal, bor és olaj fogyasztása megengedett. Nagyhéten, hétvégét kivéve, minden egyes nap szigorú böjt. Nagyhét kezdetének természetesen a Virágvasárnap este tartott istentisztelet kezdőáldása számít. Nagyszombat a legszigorúbb böjti nap; az éjfélkor tartott Feltámadási Liturgiáig mindenfajta ételtől tartózkodnak a hívek. A következő Fényes Héten viszont már fölmentés van érvényben mindenre.

(https://ortodox-keresztenyseg.webnode.hu/bojt-az-ortodox-egyhazban/)

Szöveg: Deák József

Fotó: Bodó Pál


Címkék: hírek 2019 szentmise