Részvétel a II. világháborús bombák kiemelésének biztosításában

Március 23-án sikerrel kiemelték a Dunából és hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei a Budafoknál talált két második világháborús amerikai bombát. A rendőri biztosítás feladataiban részt vettek karunk két szakirányának végzős hallgatói is.

E szombati napon a budafoki gázlónál talált két, egyenként egytonnás bomba gyújtószerkezeteit a szakemberek kiszerelték, a robbanótesteket további biztonságos elszállításához. A környéken elrendelt kiürítést és rendőrségi zárást 16:20-kor oldották fel, a kormanyhivatal.hu információi szerint. A Dunában talált, II. világháborús robbanótestek biztonságos tűzszerészeti hatástalanításához bevezetett lakosságvédelmi intézkedésekbe, rendőri biztosításba bekapcsolódhattak karunk közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szakirányos végzős hallgatói is.

Az egytonnás bombák körzetében 1 km sugarú körben kellett kiüríteni a biztosítási területet Budapest XXII. kerületében. Hallgatóink a terület külső zárásában vettek részt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti főosztály rendőreivel. Reggel 06.00 órakor már ott voltak az eligazításon, a gyakorlatban megismerve a biztosítás parancsnoki feladataival. Ezután foglalták el az egyes zárási pontokon kijelölt felállítási helyeiket. Feladataik közé tartozott a lakosság tájékoztatása, forgalomirányítás, a biztonsági terület elhagyásának segítése. Mindeközben hangsúlyozottan ügyelni kellett arra, hogy az állampolgárok alapvető nyugalma aránytalanul ne sérüljön, balesetveszély, pánikhangulat vagy jogsértés ne alakulhasson ki.

Mészáros Gábor r. alezredes kiemelte; a biztosításban a hallgatók a feladatuk ellátása mellett tapasztalatot szerezhettek a résztvevő társszervekkel való együttműködésben is.

Fórizs Sándor r. őrnagy hangsúlyozta, ritka alkalom az egyetemi tisztnövendékek számára a lakosságot segíteni éles biztosítási feladatok során.

Dr. Major Róbert a Közbiztonsági tanszék vezetője megköszönve Mészáros és Fórizs tanár uraknak a hallgatók kísérését és felügyeletét, hozzátette; hallgatóink éles helyzetben is bizonyíthatták rátermettségüket, amelyről a BRFK munkatársai is elismerően nyilatkoztak.

Szöveg: Mészáros Gábor, Deák József

Fotó: Mészáros Gábor