Oktatónk a XXI. Rendőr Képzőművész kiállításon

A Rendőr Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében megrendezett Rendőr Képzőművészek XXI. kiállításán ötödik éve meghívott művészként szerepel karunktól Frigyer László r. őrnagy a Bűnügyi Stratégiai tanszék tanársegédje is fafaragásaival. A Balogh János r. vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány védnökletével megrendezett tárlatnak ezúttal is az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központ galériája ad otthont.

Az ünnepélyes megnyitó Bodrogi Gyula, a nemzet színésze köszöntőjével vette kezdetét, majd lovag Németh Nyiba Sándor zeneművészeti előadása következett, illetve Vönöczki Ferencné Gmeindl Margit szavalta saját versét. A megnyitót Wild Buffalo Linedance Club western táncbemutatója zárta.

Ezt követően a meghívott képzőművészek az országos rendőr-főkapitány elismerő okleveleit és tárgyjutalmakat vehették át, amelyeket Pozsgai Zsolt r. vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány-helyettes, valamint Sas Ferenc az egyesület elnöke, továbbá a kiállítás főszervezői, Németh János Antal és Serdült Erika Irén adtak át.

A tárlat, a festéssel, rajzolással, szobrászkodással, fafaragással, hímzéssel, valamint számos egyéb módon készült alkotásokkal május 10-ig megtekinthető.

Mint Frigyer László r. őrnagy elmondta, eredeti szakmája szerint asztalos. A mesterséget, és a fa szeretetét édesapjától örökölte. Időközben a Rendőrtiszti Főiskola után az ELTE-n jogász végzettséget szerzett. Ha teheti továbbra is édesapja régi műhelyében keresi a kikapcsolódást.

„A faragáshoz – mint az oktatáshoz – sok kitartás és türelem szükséges.” – hangsúlyozta. Az emléktárgyak egyszerű asztalos vésővel készülnek, néha akár napokig, de ez a legnagyobb szépségük is. A kezdeti nyers munkadarabból ki kell hozni a legjobbat és a legszebbet. Ez kapkodással, erőszakos nagy lépésekkel nem megy.  A szép eredményt csak aprólékos megtervezett munkával lehet elérni. „Éppen ezért szeretek tanítani is; mert az oktatás lényege szerinti kitartó türelemmel, szeretettel és példamutatással van esélyünk a hallgatókat a lehető legjobb irányba terelni.”

Sajnos ma már nincs annyi ideje a művészi faragásra, mint szeretné. Így csak ünnepi alkalmakra készít egy-egy személyre szóló meglepetést közeli ismerőseinek, barátoknak. A kiállított munkadarabok is jórészt családtagok részére készültek. Bár a „LACI-PECÓ” felirat a Rendészettudományi Kar kriminalisztikai taktikai házában lévő „KOCSMA” helyiség bejáratát díszíti.

Szöveg: Frigyer László, Deák József

Fotó: Milkovics Pál