Kerekasztal beszélgetés lesz a 140 éves Csemegi-kódexről

Az MTA Rendészeti- és Bűnügyi tudományok Albizottsága, valamint a Belügyi Tudományos Tanács, „140 éves Csemegi-kódex margójára” címmel kerekasztal beszélgetést szervez május 15-én 16 órától az Oktatási Központ 510-es tárgyalójába.

Karunk több tanszéke által oktatott tárgyhoz is kapcsolódik a rendészettörténet egyik jeles eseménye, az 1878. évi V. törvénnyel színre lépő Csemegi-kódex. Ez volt az első magyar nyelvű, átfogó büntetőjogi szabályozást tartalmazó törvénykönyv. A 9 fejezetből álló általános, és 43 fejezetből álló különös rész összesen 486 paragrafusból áll. A bűncselekményeket tényállásuk súlyossága szerint bűntettekre, vétségekre valamint kihágásokra osztja, és kimondja a nullum crimen sine lege és nulla poena sine lege alapelveket, azaz: „bűntettet és vétséget csak azon cselekmények képezhetnek, amelyeket a törvény annak nyilvánít, valamint bűntett vagy vétség miatt senki sem büntethető más büntetéssel, mint amit arra elkövetése előtt a törvény megállapított.” A Csemegi-kódex általános része 1951-ig, mintegy 70 évig volt hatályban.

Felvilágosítás a kerekasztal beszélgetéssel kapcsolatban: Görbe Attiláné Dr. Zán Krisztina r. ezredes MTA IX. Osztály Rendészeti Albizottság titkára ad: 29-799. A részvételi szándékot május 13-ig e-mail címén (zan.krisztina@uni-nke.hu) kell jelezni.

Szöveg: Deák József

Illusztráció: Internet