Kihelyezett csapatszolgálati vezetői foglalkozás

A rendészeti vezető mesterképzés csapatszolgálati specializáció hallgatói Gál Erika rendőr őrnagy vezetésével május 17-én csapatszolgálati vezetői gyakorlaton vettek részt, megismerve a déli határszakaszt és az ott jelentkező feladatokat.

A korai indulást követően első állomásként a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal befogadó intézményei közül a röszkei tranzit zóna szerepelt a látogatás programjában. A helyszínen várta a csoportot Dr. Nagy Balázs r. alezredes a tranzit zóna rendőri parancsnoka, aki lépésről lépésre bemutatta azt a folyamatot, amelyen, a határon jelentkező menekülteknek is végig kell menni: a belépéstől kezdve az elsődleges orvosi és biztonsági vizsgálaton át a menekült-státusz iránti kérelem benyújtásáig. Ezt követően a folyamat egyes lépcsőihez igazodva a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal helyszíni munkatársai tartottak ismertetőt a hatósági tevékenységről, illetve betekintést engedtek az elhelyezésül szolgáló közösségi terekbe is.

A tranzit zónában tett látogatást követően második állomásként a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság XXV. és XXVI. Határvadász Bevetési Osztályok (Szeged) állományának elhelyezéséül szolgáló új objektumok megtekintése történt, ahol Magony János r. őrnagy rövid szervezeti ismertetőt is tartott a csoport részére.

A gyakorlat utolsó programhelyszíne a mórahalmi Command Center volt, ahol Rácz-Fodor Timotheusz r. őrnagy bemutatta a határszakaszra telepített, kiváló minőségű hibrid- és hőkamerákat, amelyekkel 24 órában segítik/irányítják a határon szolgálatot teljesítők munkáját.

Gál Erika r. őrnagy a Közbiztonsági tanszék oktatója hangsúlyozta, hogy a gyakorlatot középpontba helyező foglalkozások nemcsak az alapképzésben résztvevő tisztjelöltek számára kiemelkedően fontos, napjainkban már a rendészeti vezető mesterképzés hallgatói is számos szakterületről érkeznek, így a csapatszolgálati feladatok végrehajtásának részleteibe történő betekintés egyaránt jelentőséggel bír a számukra is. Major Róbert r. ezredes Közbiztonsági tanszékvezető, pedig külön kiemelte annak fontosságát, hogy mesterképzéses hallgatóink a csapatszolgálati feladatok, gyakorlatok végrehajtása során a parancsnokok tevékenységét, a vezetői döntések meghozatalát segítő, támogató rendszerek működésébe is betekinthetnek, valamint a rendőrség egyes szervezetei közötti együttműködési területeket is megismerhetik.

Szöveg: Ungvári János, Deák József

Fotó: Ungvári János