Büntetőeljárási konferencia Kolozsváron

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézete tudományos konferenciára hívta a magyarországi oktatókat, kutatókat, közös diskurzust folytatni a két ország új büntetőeljárási törvényeiről.

 A tudományos tanácskozást Kádár Hunor nyitotta meg (Sapienta EMTE), külön örömmel üdvözölve a Magyarország egyetemeiről érkezett előadókat. A konferencia kezdetén a résztvevők megemlékeztek Finkey Ferencről, akinek portréjával bővült, a Jogtudományi Intézet, valaha Kolozsváron is oktató magyar tudósok portréiból összeállított arcképcsarnoka. Hautzinger Zoltán, az NKE RTK dékánhelyettese „A migrációra és a külföldiekre vonatkozó vitatható kérdések a magyar és a román büntető eljárásjogban” címmel tartott előadást. Kiemelte, hogy a magyar és a román szabályozást összevetve, hasonló hiányosságok és problémák fogalmazódnak meg. Definiálta a külföldiekhez kapcsolódó fogalmakat, így különbséget tett például a migráció és a menekülés között, valamint beszélt a külföldiekre vonatkozó magyar szabályozásról.

Fantoly Zsanett, az NKE RTK Büntetőeljárásjogi tanszék tanszékvezetője, az új magyar büntetőeljárási törvény elmúlt egy évét értékelte, vázolva a korábbi törvény szabályozásához képest jelentős változásokat hozó újításokat, ismertetve az új büntetőeljárási törvényben megfogalmazott elveket, célkitűzéseket, elvárásokat.

Dr. Budaházi Árpád r. őrnagy, a Büntetőeljárásjogi tanszékről előadásában elmondta, hogy a megvizsgált negyvenkét európai büntetőeljárási törvényből a magyar mellett, csupán a lengyel és a montenegrói nevesíti a poligráfos vizsgálatot, illetve a műszeres vallomásellenőrzést. Romániában és más országokban is jellemzően szakértő végzi ezeket, alkalmazva a szakértőkre vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Oktatóink előadásait a magyar állam- és jogtudományi karok, valamint a Sapienta Erdélyi Tudományegyetem előadói követték. Az előadások írásos változata a várhatóan ősszel megjelenő tanulmánykötetben lesz olvasható.

Szöveg: Budaházi Árpád, Deák József

Fotó: Résztvevő oktatóink


Címkék: hírek konferencia 2019