NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Segítőkutya-egyesületi bemutatkozás

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület elnöke, Máhig Richárd, bemutatkozó látogatást tett a Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszéken, ahol őt Christián László r. ezredes, tanszékvezető fogadta.

A NEO közhasznú egyesület  fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Az elnök, Teszla nevű segítőkutyájával jelent meg a Rendészettudományi karon, a vizsgaidőszak kellős közepén, sok vizsga előtt álló diák feszültségét oldva, de a kar munkatársai közül is többen megsimogathatták a magasan képzett barátságos intelligens jószágot. Máhig Richárd, látogatása során elmondta, hogy az egyesületük küldetésének célja, segítőkutyák bevonásával a széleskörű társadalmi szemléletformálás. Interaktív programjaikkal elősegítik a fogyatékkal élő személyek mindennapjainak megismerését, az integráció és esélyegyenlőség előmozdítását, az „ép” gyermekek és felnőttek szociális készségeinek (pl. segítség felajánlás, empátia, együttműködő készség) fejlesztését. Mindeközben ráirányítva a figyelmet a felelős állattartásra.

Profiljukba többféle segítőkutya-típus is tartozik, mint például: hallássérült-segítő (hangjelző) kutya; mozgássérült-segítő kutya; rohamjelző kutya (pl. cukorbeteg vagy epilepsziás személyek számára); személyi segítő (pl. látássérült-segítő, autistasegítő) kutya; terápiás kutya.

„Arra teszünk kezdeményezést, hogy mindezeket, a hallgatóink szélesebb körben megismerjék.” tette hozzá a megbeszélés során az elhangzottakhoz Kovács Sándor r.ezredes mesteroktató.

Szöveg: Kovács Sándor, Deák József

Fotó: Kovács Sándor és a tanszék


Címkék: hírek látogatás 2019