Elsősegély elméletben és gyakorlatban

November elején a Szent György Szakmai Hónap keretében, hagyományteremtő jelleggel kétnapos elsősegélynyújtó képzést rendeztek a szakkollégisták és karunk hallgatói számára, az ilyen ismeretek minél szélesebb körű elterjesztésére, elsajátítására.

A rendezvény első napján – saját tapasztalatok ismertetésével színesítve – az érdeklődők az elsősegélynyújtás alapjairól, elméleti hátteréről tanulhattak a Készenléti Rendőrség, Köztársasági Elnöki Őrségénél szolgáló Gáspár Attila rendőr alezredes, vezető Police Medic instruktor, egyben profi mentőtiszt előadásában.  Többek között szó volt az elsősegélynyújtás előkészítéséről, a beteg vizsgálatról, a betegségek jellemző tüneteiről, ezek kezeléséről. Másnap gyakorlati oktatáson vehettek részt a szakkollégium tagjai és próbálhatták ki magukat az érdeklődők. A foglalkozás első felében 6 állomáson forgó színpadszerűen tanulhatták meg a részt vevők az újraélesztést, a vérzéscsillapítást, a mentő hívást, gépjárműből mentést, seb és sérülés ellátást, a kötszerek helyes használatát a különböző betegségek felismerését, kezelését. A rendezvény második felében, a szükséges készségek elsajátítása után magas ingerküszöbű, élethű szituációkat kellett megoldaniuk. Az intézkedéstaktikai részt Kozák Sándor r. főtörzszászlós, míg az elsősegélynyújtás szakszerű lebonyolítását Erdős Ákos püőr. őrnagy vezényelte, aki kiemelte, hogy elsősorban az intézkedések szakszerűsége, jogszerűséges és arányossága legyen a prioritás a tisztjelöltek számára, és ezt követően, ha az elsősegélynyújtásban is jeleskednek, társadalmi elismerésben fognak részesülni.

A Szent György Szakkollégium tagjai és a program szervezői fontosnak tartják, hogy minél több ember és elsősorban minél több rendőr rendelkezzen olyan tudással, amelynek birtokában a bajba jutottak segítségére lehet a mindennapokban – mint ahogy azt karunk néhány hallgatójának példás, szakszerű fellépése is többször bizonyította – akár egy intézkedés során.

A hallgatók az első próbákon nagyon szépen szerepeltek. A képzés remek hangulatban telt. Reményeink szerint a résztvevők nyitottabb szemmel járnak majd az utcán és a betegeket, sérülteket felismerik és segítenek rajtuk.

Szöveg: Jakoda Erzsébet Magdolna, Sipos Máté Levente, Deák József

Fotó: Bodó Pál