Egészséges életmód, egészségtudatos életvitel a XXI. században

Az egészséges intimitás kialakítása és gondozása, a gerincoszlop egészsége, de a digitális sportoktatás és egészségfejlesztés kérdései is terítékre kerültek az NKE Rendészettudományi Kar Testnevelési és Küzdősportok Tanszéke és a Budapesti Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség közös online konferenciáján.

Az NKE RTK Testnevelési és Küzdősportok Tanszék együttműködésben a Budapesti Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel hosszú évek óta szervez konferenciákat a sport és egészséges testnevelés témakörében, amelyek keretében új kutatási eredményeket mutatnak be az egyes területek szakértői – mondta bevezetőjében Freyer Tamás egyetemi docens, tanszékvezető.  Ezúttal elsőként az egészséges intimitás kifejlesztéséről és gondozásáról beszélt Kriston Andrea testnevelő tanár, tréner a nevével fémjelzett módszer megálmodója, aki az intim szervek tudatos védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyekkel komoly betegségek előzhetők meg. A tréner elmondása szerint 34 éve foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, amely még mindig tabu, pedig „az intimitás átszövi a mindennapjainkat.” Kriston Andrea beszélt a medence környéki intim szervek erősítésének fontosságáról, amelynek komoly szerepe van a betegségmegelőzésben. A fiatal lányok 18 százaléka például rendszeresen megtapasztalja az akaratlan vizeletvesztést, ami a gyenge medencekörnyéki izmokból ered, ez nyilvánul meg a „Ne nevettess, mert bepisilek” közkeletű mondásban – jelezte a tréner, aki szerint ezekről a témákról nagyon keveset tanulnak a fiatalok, pedig már náluk is tapasztalhatók testi elváltozások. Van adat például arról, hogy fiatal egyetemisták már potencia javítót szednek, amik nem mellékhatás nélküliek. Ezért is fontos megismerkedni az intim egészségfejlesztés, egészségmegóvás és egészségkarbantartás folyamatával, amit erre kifejlesztett gyakorlatok támogatnak. A Kriston-módszerben például 300 gyakorlatból felépülő mozdulatsor segíti a medence egészségét védő izmok fejlesztését, a tapasztalatok szerint 10 hét alatt remek fejlődés érhető el és számos probléma szüntethető meg férfiak és nők esetében egyaránt.

A sportban rengeteg új módszer, mozgásforma jelent meg, ezek sokszor a szakemberek fejében is keverednek, ezért is fontos az edzések alapelveinek megszervezése, hogy azok minél többet adjanak, ám a kockázatokat minimalizálják. Ennek lehetőségéről Bodó Dávid személyi edző, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza beszélt. Megfogalmazása szerint egy edző feladata, hogy megtalálja és finomra hangolja egy sportoló teljesítményének maximalizálását egészségveszteség nélkül, azaz minél kevesebb esélyt hagyjon a sérülésre. A doktorandusz szerint úgy érdemes felépíteni egy edzést, hogy megőrizhetők legyenek a kliens képességei, ebben a mozgásmintáknak van szerepe. Mint elhangzott: a megfelelő gyakorlatok kiválasztása önmagában nem elegendő, a megfelelő mozgásmintákat alkalmazva minden egyes ismétlésnél a tökéletes kivitelezésre kell törekedni, ennek a sport és az egészség szempontjából is van hatása.

A konferencián szó volt még a gerincfájdalom ezernyi komponensből összeálló okairól és kezeléséről, erről Bene Máté, a Bene gerincakadémia tulajdonosa beszélt, míg az NKE Testnevelési és Küzdősportok Tanszék oktatója Nagy Ádám Ferenc a sport digitális oktatásáról szólt. Mint elmondta: több egyetemmel felvette a kapcsolatot és érdeklődött megoldásaikról. Ezek: az edzéstervek egyénre szabása, az online óratartások, az edzéselmélet átvétele és a dietetikai tanácsadás. A sport digitális oktatásának előnyei között említette az NKE oktatója, hogy időjárástól független, egyidőben sokan tudnak részt venni és interaktív órákat lehet tartani. A hátrányok között szólt a fizikai jelenlét hiányából adódó ellenőrzés nehézségeiről, a személyes motiváció és a gyakorlati segítségnyújtás elmaradásának veszélyéről.

 

Szöveg: Tasi Tibor