Karunk érdekes különlegességei – IV. „Kereskedelmi egységek biztonsága” tárgy – az Auchanban

Karunk biztonsági alapszakirányának végzős, levelezős hallgatói a „Kereskedelmi egységek biztonsága” tantárgy keretében ezúttal az Auchan hipermarket budaörsi központjába látogattak. Az őket fogadó Bertalan Gábor biztonsági vezető kiemelte, hogy az évvégi ünnepek miatt megnövekedett forgalom jelentős biztonsági kockázatot is jelent, mivel a karácsonyi időszakban bonyolódik le az éves kereskedelmi forgalom egyharmada.

„A hallgatók ebben a kiemelt készültségi helyzetben láthattak bele a biztonságvédelemmel kapcsolatos vezetői szervező munkába” – mondta Kovács Sándor r.ezredes mesteroktató. A helyszínen ismerkedhettek a zártláncú kamerarendszer elemeivel az eladótérben, és a különböző kameratípusok felhasználásával a gyakorlatban (fix, speed dome, rail). Megtekintették az áruvédelmi rendszer elemeit és gyakorlati felhasználását (kapuk, hatástalanítók, kitörésgátlók, matrica, nyakpánt, safer box, elektronikus védelem stb.)

A biztonsági vezető kitért a tűzvédelmi rendszer elemeire is az eladótérben (sprinkler rendszer, érzékelők, tűzszakaszok: tűzgátló ajtók, kapuk szerepe és funkciója, vészkijáratok) valamint hangsúlyozta az élőerő szerepét a biztonság-szervezésben. Rottler Violetta r. őrnagy felhívta a hallgatók figyelmét a veszteség-megelőzés fontosságára a pénztáraknál. Itt erre a célra külön kamerák működnek, elemzések készülnek. Az önkiszolgáló pénztárak zökkenőmentes működését gyakorlott hostessek segítik.

Az idén szeptembertől, megfelelő előkészítést követően sikeresen elindult az NKE Rendészettudományi Karának biztonságszervező mesterképzése is. Az első évfolyam soraiban helyet foglalnak számos multinacionális cég biztonsági vezetői, önkormányzati rendészeti-, és rendvédelmi vezetők. „Örömmel látjuk a jövőben is hallgatóként a kereskedelem-biztonsággal foglalkozó menedzsereket.” – jelentette ki Christián László r. ezredes oktatási rektorhelyettes.

Köszönjük, hogy a külső gyakorlati foglalkozás helyszínét biztosította számunkra Martina András biztonsági igazgató!

Szöveg: Rottler Violetta, Deák József

Fotó: Kovács Sándor