NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Eredményes felvételi alapeljárás után, indul pótfelvételi is.

Sikerrel zárult Karunk idei felvételi alapeljárása. Az ősszel 574 új, alap és mesterszakos hallgató kezdheti meg rendészeti tanulmányait levelező vagy nappali munkarendben.

A Covid 19 járvány ellenére a Kar felvételi követelményei változatlanok maradtak; a nappali munkarendes képzéseken továbbra is bemeneti feltétel volt a legalább egy középfokú komplex nyelvvizsga. A járványhelyzettel nehezített körülmények ellenére valamennyi alkalmassági vizsgálatot, pályaorientációs beszélgetést határidőre sikerült teljesíteni, amiért köszönet illeti az Országos Rendőr-főkapitányság egészségügyi szolgálatainak munkatársait, Karunk Testnevelési és Küzdősportok Tanszék oktatóit, valamint karunk tanszékeinek felvételi eljárásban résztvevő oktatóit és adminisztratív állományát.

Idén először alkalmaztuk az új alkalmassági rendelet rendelkezéseit, amelynek köszönhetően sokkal többen feleltek meg ezeken a vizsgálatokon. Eredményesen mutatkozott be az új, belügyminisztériumi fejlesztésű „KOMP” számítógépes rendszer is, amelybe az alkalmassági vizsgálat adatai kerültek be. A program segíti majd a tisztjelölt hallgatók kompetenciáinak fejlesztését.

A Karunk képzéseire jelentkezők száma jelentősen, 32%-kal meghaladta az előző évit. A fokozott érdeklődést a felvételi ponthatárok is tükrözték. A Kar nyolc képzésére csak 400 pont felett lehetett bejutni. A pálmát 436 ponttal a nappali munkarend bűnügyi alapszak bűnüldözési szakiránya vitte el. Levelező munkarenden a csúcstartó 430 ponttal a rendészeti igazgatási szak közrendvédelmi szakiránya. Az öt mesterképzésünkre szintén megteltek a meghirdetett helyek. A ponthatár megállapításakor a Felvételi Bizottság tekintettel volt arra is, hogy a jelentkezők csak megfelelő teljesítménnyel kerüljenek be a mesterképzésekre.

(Az összes RTK képzés ponthatára az alábbi linken tekinthető meg: https://www.felvi.hu/bin/content/vonal21a/szer/szer_843.html)

Akinek ezúttal nem sikerült felvételt nyernie a felsőoktatásba, az pótfelvételi keretében is bejuthat a képzéseinkre.

A rendőri pálya iránt érdeklődőknek például ajánlható nappali munkarenden a rendészeti alapszak bevándorlási szakiránya. A négyéves képzés most indul először. A hallgatókat az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hivatásos tisztjelölti jogviszonyában az általános rendőri ismeretek mellett, idegenrendészeti és menekültügyi feladatok ellátására készítjük fel. Azonban a pótfelvételi rövid határidői miatt erre a képzésre csak azok jelentkezhetnek, akik ebben az évben már valamennyi alkalmassági vizsgálaton alkalmas minősítést szereztek.

De pályázni lehet még nappali és levelező munkarendben egyaránt a rendészeti igazgatási alapszak biztonsági szakirányára, illetve katasztrófavédelmi képzésekre is. A mesterképzések közül pedig a biztonsági szervező, a kriminalisztika polgári szakirány, a rendészeti vezető, és a katasztrófavédelem mesterszak várja a jelentkezőket.

A pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések a felvi.hu honlapon július 29-én jelennek meg. Jelentkezni a felvi.hu felületen lehet, egyetlen képzés megjelölésével.

Jelentkezési határidő: augusztus 08. 24:00 óra. A ponthatárokat augusztus 27-én hirdetik ki.

Szöveg: Verhóczki János, Deák József

Kép: RTK