NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A közszolgálati vezetés időszerű kérdései

A Rendészeti Vezetéstudományi Tanszék és a HHK Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszék konferenciát szervezett a Magyar Rendészettudományi Társaság támogatásával A közszolgálati vezetés időszerű kérdései címmel, melyen a Rendészettudományi Kar, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatói, kutatói tartottak előadásokat.

Kovács Gábor r. dandártábornok, az RTK dékánja előadásában az elhatározás meghozatalának módszereiről beszélt, különös figyelemmel a rendkívüli helyzetek kezelésének a sajátosságaira. Bemutatta a rendészeti képzések rendszerét a Rendészettudományi Karon. A Közös Közszolgálati Gyakorlatok célja, hogy komplex szakmai problémák megoldásában a hallgatók jártasságot szerezzenek, majd felidézte a legutóbbi gyakorlat legfontosabb tapasztalatait. Az elmélet és a gyakorlat a dékán szerint kizárólag együtt működik hatékonyan.

Piros Attila r. dandártábornok az effektivitáselméletet elemezte, majd Kovács István r. őrnagy, adjunktus Hofstede hatalmi távolság mátrixáról beszélt. Említést tett a kommunikációs csatornák működéséről, kultúrmodellekről, majd beszámolt a kérdőíves kutatásának eredményeiről.

„A hadtörténelem a katonai vezetés tanítómestere, a jó katonai vezető ugyanis felhasználja múltbéli jeles elődjének tapasztalatait”- hangsúlyozta Balla Tibor ezredes hozzátéve azt, hogy a hadtörténelem nélkülözhetetlen tantárgy volt a Ludovika Akadémia tanrendjében. Részletesen bemutatta a vezérkari szakképzés tantárgyait.

Szabó László István az intézményi, szervezeti bizalommal, annak vezetéselméleti vetületeivel kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait.

A vezetéselmélet és a pedagógia kapcsolódását elemezte Szelei Ildikó alezredes a katonapedagógia vezetéselméleti aspektusai című előadásában, majd bemutatta a pedagógia módszertanát. „ A jó vezető olyan, mint a jó pedagógus” – hangsúlyozta az alezredes.

Szekeres György alezredes és Völgyi Zoltán a katonapszichológia vezetés támogató funkciójáról beszélt, majd az alezredes megosztotta a jelenlévőkkel mindazt, amit a hadszíntéren, Afganisztánban tapasztalt, különös tekintettel a katonapszichológiai mérésekre.

A műhelybeszélgetéseken elhangzott előadásokból tanulmánykötet készül.

Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Bodó Pál