NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A gyepűtől a biztonsági határzárig

Az NKE tudományos rektorhelyettese és az RTK Rendészetelméleti és –történeti Tanszék vezetője is előadott a Magyarságkutató Intézet szervezésében a minap, a magyar határvédelem – határőrizet történelem témában megrendezett tudományos tanácskozáson. A Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fővédnökletével és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, valamint Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója védnökletével megrendezett konferencián sok napjainkhoz konkrétan kapcsolódó információ hangzott el. Az tanácskozás délelőtti levezető elnöke, Vizi László Tamás, az Intézet tudományos főigazgató helyettese külön köszöntötte a meghívottak közt helyet foglaló Kovács Gábor r. vezérőrnagyot, az RTK dékánját.

Az évezredes magyar zenei-katonai hagyomány néhány állomásának felvillantását követően Rékasi Károly színművész elszavalta Pósa Lajos: A hazáért című versét a tanácskozás kulturális bevezetőjében, majd ismertette Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára levelét.

Ezt követően az államtitkár közvetlen alárendeltségében működő HM Katonai Örökség Főosztály vezetője, Illésfalvi Péter adta meg a tanácskozás hangulatát. A korabeli gyepűk jelentőségéről szólva egyebek közt megjegyezte, hogy Oroszország ma is a gyepűit védelmezi. A világ nem a bizalom, nyitottság irányába menetel, hanem éppen ellenkezőleg, ezért a múltba kell tekinteni. Hiszen minden évszázadban érték támadások az országot, amelyet mindig megvédtek az aktuális uralkodók. Ma sem más a helyzet. Magyarországért senki nem fog úgy harcolni, mint a magyar.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tartotta meg statisztikai adatokkal alátámasztott bevezető előadását. Az NKE tudományos rektorhelyettese, Csikány Tamás dandártábornok, a Hadtudományi doktori iskola vezetője a délutáni blokkban „A székely határőrök az utolsó török háborúban” címmel tartott előadást, míg Sallai János r. ezredes, tanszékvezető, a Rendészettudományi Doktori Iskola vezető-helyettese a „Határőrizet-határvédelem az osztrák magyar határon az aknamező lerakásától, az Elektromos Jelzőrendszer felszedésig” címmel elevenítette fel a közelmúltat.


Szöveg és fotó: Deák József