Események és hírek

BBA 242 - Belső Biztonsági Alapok projekt nyitókonferencia a Rendészettudományi Karon

  • Az Európai Unió és a Belügyminisztérium támogatásával végrehajtott, “Kiskorúak jogellenes külföldre vitelének megakadályozása” című Belső Biztonsági Alapok projekt nyitókonferenciájátt 2016. november 24-én rendezték meg, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán. A konferencia szervezője a projektgazda, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Határrendészeti Tanszéke.

   A konferenciát Dr. habil Varga János nyá. hőr. ezredes, egyetemi docens, határrendészeti tanszékvezető nyitotta meg,aki egyben a projekt koordinátora. Felhívta a közönség figyelmét rá, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára mindig is kiemelt jelentősséggel bírt ez a téma, s nagy öröm számukra, hogy végre elnyertek egy pályázatot, melyben a tudományterületek több ágának bevonása mellett, a szakmai felkészültségüket is prezentálhatják.

   Az embercsempészet és emberkereskedelem aktuális kihívásait mutatta be Boross Zoltán r. alezredes, osztályvezető. Interpretálta a közönség számára,  hogy milyen széles spektrumú is az a kizsákmányolás (pl.szexuális célzatú, rabszolgakereskedelem, stb), mellyel szembe kell néznie a mindenkori hatalomnak és rendészeti szerveknek. Az illegális migráció és a terrorizmus közötti összefüggések kérdéseinek megközelítési problémáját, a szervezett bűnözés határokon átnyúló főbb megjelenési formáját taglalta előadásában. Ezen kívül részletes képet festett az illegális migráció jelen helyzetének problémáiról határainkon: a specializált bűnszervezetekről, a különféle módszerekről, amikkel a bűnszervezetek élnek, a tárgyi bizonyítékok lehetőségeiről és a jogszabályi környezet szüksées, folyamatos alakítsáról.  Szakmai prezentációjában, a közös képzések és közös elemzések készítésének jelentőségét szorgalmazta.

   A projekt végrehajtásának bemutatását dr. jur. Székely Zoltán r. őrnagy, egyetemi tanársegéd , a projekt szakmai felelősének előadásában hallhatták.

   A projekt alapadataival, a pénzügyi elszámolással, az időzítésekkel ismertette meg a hallgatókat. A célok esetében kitért többek között egy e-learning tanagyagra, melyhez webinárumot is terveznek, videókkal, mert fontosnak tartják, hogy modern eszközökkel szólítsák meg a kollégákat.

   Jogi vonatkozásban kitért a szülői felügyeleti jog szerepére a kiskorú külföldre utaztatásában. Ennek kapcsán felmerültek az alapvető jogok kérdései, meghatározásai. A jogharmonizáció határokon átívelő lehetősége, vagy a saját határokon belül meglévő jogszabályok rendbetétele elengedhetetlen a megváltozott mennyiségű és minőségű kihívásokra, amikkel az ellenőrző pontokon szembesülnek. A projekt céljai között szerepel például egy kézzel fogható, rövid kézikönyv létrehozása is, melyben  lényegretörő tájékoztatást kapnak a végrehatjó szervek, hogy miként járjanak el az egyes helyezetekben. A projekt időtartama alatt igyekeznek minden oldalról problémahelyezeteket felvetni, amivel találkozhatnak a kollegák az egyes szituációkban.  A felvetett helyezetekre pedig megfelelő jogszabályi javaslatokat is tesznek.

   A projekt szakmai bemutatását Dr. Balla József r. alezredes, egyetemi docens, projekt szakmai felelőse által ismerhették meg. A projekt részleteit, céljait, mérföldköveit, időbeni ütemezését vázolta. A végrehajtó állomány döntésének gyors, szakszerű, biztonságos kiképzését elsődleges célnak kell tekinteni. Ennek létrejöttéhez az Egyetem perspektivikus módon több szálon kell, hogy kötődjön és kutatóműhelyként segíthetné az ilyen és ehhez hasonló területek több oldali megközelítését. A létrejövő oktatási anyagot úgy kell közvetíteni, hogy az mindenki számára érthető, világos üzeneteket tartalmazzon!

   A projekt részleteiről és nyilvános eseményeiről az érdeklődők a http://rtk.uni-nke.hu/kutatas-es-tudomanyos-elet/bba-2_42-projekt linken követhetik. Ugyanitt történik a szakértők toborzása, a konferenciák, workshopok és nyilvános eredmények ismertetése is.

   Győri Eszter

   "Kiskorúak jogellenes külföldre vitelének megakadályozása" című projektnyitó konferencia

   A Belső Biztonsági Alap Humánerőforrás felkészültségi szintjének növelése – Képzés c. felhívására benyújtott, BBA-2.4.2-2015-00003 azonosítószámmal nyilvántartott projekt

   A konferencia helyszíne:

   Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar

    1121 Budapest, Farkasvölgyi út 12.

   „A” épület 126. terem

   A konferencia ideje:

    

   •  
   nyitokonferencia 1
   •  

  2016. november 24. 12.00 - 16.00

 

Kiskorúak jogellenes külföldre vitelének megakadályozása konferencia programja

Fájl letöltése