CEPOL

A CEPOL egy európai uniós ügynökség, amely képzések révén támogatja az európai és nemzetközi bűnüldözési együttműködést. Célja egy olyan központ kialakítása, mely a bűnüldözési közösségek egymáshoz közelítésén, és ezáltal a helyes gyakorlatok, tudás és szakmai ismeretek megosztásán keresztül hozzájárul az európai és globális biztonsági problémák kezeléséhez.

A CEPOL egy biztonságosabb Európa kialakítását szolgálja azáltal, hogy az Európai Unió biztonsági prioritásaiból, különösen pedig a szervezett és súlyos nemzetközi bűnözésre vonatkozó uniós szakpolitikai ciklusból eredő kérdésekben elősegíti az uniós tagállamok és – bizonyos mértékig – a harmadik államok bűnüldözési tisztviselői közötti együttműködést és ismeretátadást. A CEPOL kiépíti az uniós tagállamok bűnüldözési tisztviselők képzésére szakosodott intézményeinek hálózatát, melyeket a biztonsági prioritásokkal, bűnüldözési együttműködéssel és információcserével kapcsolatos képzések nyújtásán keresztül támogat. A CEPOL uniós szervekkel, nemzetközi szervezetekkel és harmadik államokkal is együttműködik, hogy a legsúlyosabb biztonsági fenyegetésekkel szemben közösen lehessen fellépni.

A CEPOL évente közel száz alkalommal szervez szemináriumokat a különböző rendészettudományi témákban, amelyeken Karunk oktatói is rendszeresen részt vesznek.

A CEPOL központja Budapesten található, így 2016-ban és 2017-ben is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezték meg a szervezet éves Kutatási- és Tudományos Konferenciáját.

CEPOL 2016 Kutatási és Tudományos Konferencia – A rendészeti képzés és oktatás globális irányzatai

A CEPOL 2016. október 5-7. között a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen szervezte meg Budapesten a Kutatási és Tudományos Konferencia 13. állomását „Global Trends in Law Enforcement Training and Education” címmel. A különböző országokból érkezett több mint 200 résztvevő megismerhette a rendészeti képzés és oktatás legújabb kutatási eredményeit és perspektíváit. Az eseményen a szakma kiváló tudósai és kutatói mellett magas szintű rendészeti szakemberek, többek között az Interpol főtitkára és az Europol igazgatója is felszólaltak. A konferencia legfontosabb előadásai nyomtatásban is megjelentek, „3. Konferencia különkiadás” címmel.

(Elérhető: https://bulletin.cepol.europa.eu/index.php/bulletin/announcement/view/3)

CEPOL 2017 Kutatási- és Tudományos Konferencia – Innovációk a rendészetben – A gyakorlat, az oktatás és a civil társadalom következményei

A Kutató- és Tudományos Konferencia 2017-ben megrendezett, 14. állomásának szintén fővárosunk adott otthont, amelyet november 28-30. között rendeztek meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az esemény fő témája az „innováció” volt, és a több, mint 80 előadó is azt a kérdést vizsgálta, hogyan formálják a modern ötletek, technológiák, és az új bűnügyi formák a rendészettudományi intézményeket. A megközelítőleg 220 résztvevő főleg Európából érkezett, de szép számmal képviselték a tengerentúli országokat is: Kanadából, Hong Kongból, Thaiföldről és az Egyesült Államokból is érkeztek vendégek.