NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nemzetközi gyermek-kerékpárverseny

Harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szervezésében, az European Traffic Education Contest elnevezésű gyermek-kerékpárversenyt a Magyar Autóklub védnökségével a budapesti Tüskecsarnokban.

Harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szervezésében, az European Traffic Education Contest elnevezésű gyermek-kerékpárversenyt a Magyar Autóklub védnökségével a budapesti Tüskecsarnokban.

Az idén 2018. szeptember 6–9. között lezajlott nemzetközi megmérettetésen 22 európai és közel-keleti ország 23 csapattal képviseltette magát. A rangos eseményre minden ország autóklubja a saját hazai versenyeiken győztes gyerekekkel, és kísérőikkel nevezett. Így az elméleti és gyakorlati feladatsorokból álló versenyszámokon nagyon felkészült 9–13 éves tanulók indultak.

Egyetemünk másodéves közlekedésrendészeti szakos hallgatói, és a közbiztonsági tanszék oktatói; Mészáros Gábor és Felföldi Péter, a nemzetközi megmérettetésen versenybírókként vehettek részt.

Dr. Hatala József ny. r. altábornagy, volt országos rendőrfőkapitány, a Magyar Autóklub elnökeként is, valamint a FIA képviselői, személyesen köszönték meg a segítő oktatóknak és hallgatóknak a versenynapon nyújtott helytállást. A FIA szervezői külön hangsúlyozták, hogy ilyen lelkes, elfogulatlan, a gyerekekkel is ilyen türelmesen bánó versenybírókkal még nem találkoztak. A több helyszínen párhuzamosan zajló feladatok nagy összpontosítást igényeltek a bíráktól is, így sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani a versenyt. A pontosságon egyetemünk polgárai az alakiságra is odafigyeltek, amivel a résztvevő csapatok és a szervezők tetszését, viszonttiszteletét egyaránt kiváltották.

„Hallgatóink nagyon talpraesetten oldottak meg minden – az egész napos, majdnem száz induló részvételével zajló versenyen –, felmerült technikai, nyelvi problémát, és szükség szerint másban is segítették a versenyzőket, kísérőiket. Kimondottan hasznos volt számukra, hogy idehaza nemzetközi tapasztalatot szerezhettek, tanulva abból is, milyen elméleti, gyakorlati választ adtak egy-egy közlekedési helyzetben a különféle országok indulói. Ilyen sokféleséggel találkozni mindenképpen hasznos, emellett jó volt látni a sok igyekvő, és igazán felkészült indulót is. Mert nagyon lényeges, hogy a felnövekvő nemzedék elsajátítsa a biztonságos közlekedés alapjait, amihez a nemzetközi verseny egyes nemzeti selejtezői nagyban hozzájárultak!” – hangsúlyozta Felföldi Péter.

A közbiztonsági tanszék vezetője szerint is igazán büszke lehet a kar arra, hogy egy ilyen nívós rendezvényen hallgatói és oktatói öregbíthették a rendészeti képzésünk, egyben Magyarország hírnevét!

Szöveg: Dr. Major Róbert rendőr ezredes

Fotó: Felföldi Péter