NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A XV. Polgárőr Akadémia

Az Országos Polgárőr Szövetség és az RTK együttműködésében idén tavasszal immáron 15. alkalommal rendezték meg a polgárőr legmagasabb szintű képzést, az egyesületi vezetőik ötnapos, 40 órás kurzusát, a BV Pilisszentkereszti továbbképző központjában.

A 36 résztvevő az eredményes vizsgát követően az RTK vezetése nevében Major Róbert r. ezredestől, Közbiztonsági tanszékvezetőtől, az OPSZ nevében pedig Besenyei Lajostól a Polgárőr Akadémia elnökétől vehették át a Polgárőr Akadémia elvégzését igazoló tanúsítványt.

A képzés megnyitóján Túrós András elnök, és Kardos Pál alelnöktől az egyes egyesületektől jelenlévők közvetlenül kérdezhettek és felvethették működési problémáikat. A tanfolyam első napja a méltán legnépszerűbb, bűnmegelőzési kommunikációs tréninggel telt, Molnár Katalin és Oláh-Paulon László vezetésével. A további napokon Baracskainé Boór Judit közgazdásztól az egyesületek gazdasági elszámolásához, míg Szekeres Diánától az egyesületek jogi helyzetéről  kaptak rendkívül hasznos ismereteket. Tihanyi Miklós, a Közbiztonsági tanszék oktatója a jog világába kalauzolta a hallgatókat, külön kitérve az intézkedő polgárőr büntetőjogi felelősségére. Emellett kitért az önkéntes bűnmegelőzők által felismerendő – főként közterületi – bűncselekményekre is. Az önkormányzati rendészettel, illetve a magánbiztonsági szférával való együttműködés lehetőségeiről Kovács Sándor és Christián László, tanszékvezetője tartott informatív előadást. Lovas tagozatáról Rácz Adrienn osztott meg hasznos ismereteket a hallgatósággal. 

A vezetőképzést megtisztelő Gellén Márton, IM helyettes államtitkár, az emberkereskedelem témaköréről szólt a polgárőröknek.

A társadalmi bűnmegelőzés és rendfenntartás terén a polgárőrség a rendőrség stratégiai partnerévé, megkerülhetetlen szervezetté vált. Ez az együttműködés megjelenik a képzési rendszerben is. Major Róbert úgy véli, minden feltétel adott, hogy az akadémia hosszú távon is sok polgárőr vezetőt vértezzen fel naprakész tudással.

Szöveg: Major Róbert, Deák József

Fotó: Sebestyén Jenő