NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Hallgatóink Nemzetközi Tanulmányi Kurzuson Németországban

Hallgatóink Hannoversch Mündenben, egyebek közt Olaszországból, Spanyolországból, Csehországból, Litvániából, Lettországból, Észtországból, Norvégiából, Horvátországból, sőt Maliból érkezett rendőr hallgatókkal együtt vettek részt a 7. Nemzetközi Tanulmányi Kurzuson.

Juhász Ramóna és Pataki Botond rendőr tisztjelöltek március 18. és április 06. között kapcsolódtak be a 26 fős csoportba, amely betekintést nyerhetett a német rendőrség mindennapjaiba. A három hét folyamán ellátogathattak különböző német városokba és az ottani szervezetek munkáját is megfigyelhették.

Első héten Hannoverben, az Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosában ismerkedtek a lovas, illetve a kutyás szolgálati formával. Második héten Oldenburgban a tartomány legnagyobb akadémiáját látogatták meg, ahol az idén végzett tisztek tisztavató ünnepségén vehettek részt. Az utolsó héten pedig Göttingenben, a csapaterős szolgálati forma gyakorlati foglalkozásán vehettek részt. A kurzus legnagyobb részét azonban Hann.Mündenben töltötték, ahol számos elméleti előadást hallgattak. Bemutatták nekik az egyetem működését, a német rendőrség felépítését, a hallgatói életet, valamint a közlekedésrendészeti feladatokat.

Az egyik legérdekesebb órán például a Cold Cases-en, korábban meg nem oldott ügyeket dolgoztak fel az oktatók a végzős fiatal tisztjelöltekkel, akik többnyire sikerrel, találékonyan birkóztak a feladatokkal. Az abszolvált gyakorlati foglalkozások rendszeres testnevelés és intézkedéstaktikai órákat, illetve lövészetet jelentettek. Itt az új fegyverek, a más szemlélet megismerése szélesítette hallgatóink látókörét. A kurzuson elsajátítottakat hallgatóink az itthoni tanulmányaikhoz is szeretnék alkalmazni.

E németországi tanulmányi úton hallgatóink megismerkedhettek a többi ország tisztjelöltjeinek szemléletével, kapcsolatokat és barátságokat építhettek.

Pataki Botond szerint: „Számomra eddigi tanulmányaim folyamán a legjobb időszak ez az út volt, amelyet az egyetem biztosítani tudott és szándékomban áll jövőre az Erasmus program keretein belül szintén külföldön tölteni legalább egy félévet.”

Szöveg: Pataki Botond rendőr tisztjelölt, Deák József

Fotó: Pataki Botond