NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Szabálysértési szakmai napon Rákosmentén

Második évfolyamos biztonsági szakirányos hallgatóink nemrégiben, a „Szabálysértés” tantárgy oktatója, Fachet Gergő  szervezésében és vezetésével, Budapest Főváros XVII. kerületében Rákosmentén, több szakmai programon vehettek részt.

Elsőként a kerületi képviselő-testületi ülés menetét nézhették meg, betekintést nyerve a közügyekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamatokba. Láthatták pl. a határozatok, rendeletek alkotását, vitáját. Ezután lehetőségük nyílt a helyi képviselőkkel beszélgetni, kérdéseket feltenni. Majd Mód Kristóf aljegyző tartott tájékoztatót a képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal feladatairól, hatásköréről, munkájáról, számtalan kérdésükre választ kapva az érdeklődő hallgatók. Ezután a Polgármesteri Hivatal melletti, Budapest XVII. kerület Járási Kormányhivatal Kormányablak vezetője, Csepetiné Gébele Judit és négy vezető munkatársa várta őket és prezentációval egybekötött előadást tartottak a szabálysértés szakmai kérdéseiről, változásairól. A vendéglátók, az ismertetett jogeseteken keresztül a hallgatói tanulmányokkal összefüggő gyakorlati és elméleti kérdések lényegére mutattak rá a közel két órás élvezetes, informatív előadáson. A szellemi táplálék után a Papp Hús Csemege Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Papp József bőséges ebéddel látta vendégül látva a hallgatókat. A szakmai nap utolsó helyszíne, a Budapest XVII. Kerületi Rendőrkapitányság volt. Itt a vendégeket a kapitányságvezető, Wodala-Keller Éva alezredes fogadta, aki – a hallgatók szakirányához igazodó – előadásra kérte fel a helyi rendőrség szabálysértési csoport vezetőjét, illetve meghívta a Közterület-felügyelet, a Polgárőrség és a Mezőőrség vezetőit, képviselőit. A vetítéssel egybekötött rövid előadások betekintést adtak a rendőrséggel együttműködő társszervek munkájába, jogi szabályozásukba. Sokrétű témáikat számtalan példával, többnyire kivetített képekkel is illusztrálták a meghívott helyi rendészeti szervek vezetői, képviselői.

A jól szervezett, színvonalas szakmai nap tartalmas programja, a Szabálysértés tárgy elsajátításához, tanulásához több vezető szakember előadásán és számtalan  példán keresztül is segítséget nyújtott a résztvevőknek, akik az egyes előadóktól, akár egész pályafutásukra emlékezetes tanácsokat is kaptak.    

 Szöveg: Nemoda  Arnold II. évfolyam szakaszparancsnok, Deák József

Fotó: Fachet Gergő


Címkék: hírek szakmai nap 2019