NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nem a segítségen múlott…

Rendőr tisztjelölt hallgatónk, Samai Zsuzsanna aktív, szakszerű segítsége sem tudta megmenteni Kakasdon egy idősebb, fűnyírás közben rosszul lett férfi életét.

Június elején délután 2-3 óra körül, Kakasdon, a Rákóczi Ferenc utcában sétálva, először egy idős hölgy segélykiáltására lettek figyelmesek barátjával, és mögöttük két falubeli férfi is rohant mögöttük. Először nem értették mi történhetett, mert csak egy fűnyíró traktort láttak. Odafutva vették észre az arról leszédült eszméletlen nagyon sápadt férfit. Gyorsan óvatosan leszedték a gépről és a földre fektették. Zsuzsanna a tanultak alapján megszámolta a tíz másodperc alatti légzések számát. A férfi mindössze hármat lélegzett, azt is nagyon nehezen és közben hányt is, ezért a tanultak szerint stabil oldalfekvésbe helyezte. Miközben a tisztjelölt biztosította a férfi légzését, figyelve annak számát, kérte a falubelieket hívják a 112 segélyhívót, akik tartották is a vonalat, folyamatosan tájékoztatva a mentőket, kiérkezésükig. A mentősök a helyszínre érkezve azonnal megkezdték az újraélesztést, de sajnos a traktoráról leszédült férfi életét már ők sem tudták megmenteni.

„Egy másodpercig sem gondolkoztam; cselekszem-e vagy sem, mert mindig azt tanultam szüleimtől, hogy segíteni kell a bajbajutottakon! Odaérve mindent a tanultak és a legjobb tudásom szerint próbáltam megtenni… Az eset nagyon megviselt, mert a bácsi már régóta feküdt eszméletlenül lelógva a traktorról, csak a helyiek nem mertek segíteni, mert nem tudták, mit kell csinálni… De jó lett volna, hamarabb arra járni!”

Szöveg: Samai Zsuzsanna r. tisztjelölt, Deák József

Illusztráció: Bodó Pál