NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Megjelent a Rendészettudományi szaklexikon

1000 nyomtatott példányban megjelent a Rendészettudományi szaklexikon. A szakmatörténeti jelentőségű mű,167 kidolgozó, lektor, szaknyelvi fordító, szerkesztő, más közreműködő munkáját dicséri, értékét pl. a „Közegészségügyi veszély” címszó fémjelzi.

A szaklexikon e címszavának készítésekor – továbbiakéhoz hasonlóan – még nem is sejtett aktualitású, 343. oldalán szereplő meghatározása: „bármely olyan betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Egészségügyi Szabályzata szerint járvány lehetőségét rejti magában, valamint más fertőző betegségek vagy ragályos parazitás megbetegedések, ha a tagállamok → állampolgáraira vonatkozó védelmi rendelkezések hatálya alá tartoznak. <threat to public health>”…

E korszakalkotó mű megszületésében, legjelentősebb alkotói szerepet, Sallai János, rendészetelméleti és –történeti tanszékvezető irányításával, a Karvasy Ágoston Rendészetelméleti és Kutatóműhely keretében karunk további tanszékei, oktatói, munkatársai vállaltak, a felkért rendészeti szakemberekkel.

A rendészettudományi mérföldkőnek számító projekt fontosságának elismerésével, tervbe vételével és finanszírozásával kapcsolatban kiemelkedő szerepe volt az NKE akkori rektorának, Patyi András egyetemi tanárnak, valamint az időszak Fenntartói Testületének, benne a Belügyminisztériumot képviselő Janza Frigyes nyugállományú r. vezérőrnagynak valamint a szaklexikon főszerkesztőjeként a kezdeti időszak kari dékánjának Boda József ny. nb. vezérőrnagynak.

A kinyomtatott példányokból kapnak tanszékeink, a szerzők, szerkesztők, lektorok mellett a Belügyminisztérium és szervei vezetői, a rendőrfőkapitányok, rendőrkapitányok és kapitányságok, a rendészeti szakközépiskolák, az ország több mint száz, rendészeti pályaorientációs képzéssel foglalkozó középiskolája, a köteles példányokat gyűjtő országos, valamint a megyei és egyetemi könyvtárak.

A múlt, a jelen és a jövő rendészeti szerveinek tevékenységével összefüggő fogalmakat összegyűjtésére, rendszerezésére és közkinccsé tételére induló vállalkozás, a szaklexikon szerkesztésének előkészületeivel 2016 őszén kezdődött a KÖFOP-2.1.2.-VEKOP-15-2016-00001. „A jó kormányzást megalapozó közszolgálatfejlesztés" projekt keretében. A megalkotott 3220 szócikket 694 oldalas kötet tartalmazza.

A Ludovika Egyetemi Kiadó jóvoltából megjelent, hiánypótló kiadvány ötlete, már közel két és fél évtizede is fölmerült. A kötet jó szívvel ajánlható a rendészettudomány elméleti és gyakorlati művelőinek egyetemünk hallgatói, továbbá a rendészet iránt érdeklődő széles nagyközönség számára is.

A kötetet kézbevevőknek pedig álljon itt útravalóul az első ilyen kezdeményezés, az 1903-ban kiadott Rédey–Laky „Rendőrségi Lexicon” bevezetőjét záró bekezdés: „Arra kérjük bizalommal kézikönyvünk kedves használóit, hogy a könyv használata közben netán tapasztalt hiányokat, hibákat és tökéletlenségeket – amelyektől az effajta művek első kiadása a leggondosabb munka mellett sem lehet mentes – velünk közölni szíveskedjenek, hogy az esetleg szükségessé váló újabb kiadásnál a tárgyilagos, szakszerű kifogásoknak megfelelhessünk. A szerkesztők.”

A kiadvány elektronikusan, ingyenesen hozzáférhető a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tudásportál oldalán is: http://www.kiadvanyok.ludovika.hu/users/default/dialogcampus/ebooks/978-963-5310-93-7/pdf/743_rendeszettudomyanyi_szaklexikon_e.pdf

Szöveg: Deák József

Illusztráció: a jelzett oldalról


Címkék: hírek 2020 lexikon