NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Rendvédelmi szervek a digitális térben

„A rendőrség egy olyan speciális szervezet, ahol máshogyan kell alkalmazni az otthoni munkavégzés szabályait” – hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem online rendezvényén, ahol a résztvevők a digitális világ rendészeti szervek működésére gyakorolt hatását vizsgálták, valamint összegezték az elmúlt év tapasztalatait.

Kovács Gábor c. r. dandártábornok köszöntőjében a pandémia kényszerítő erejéről beszélt: a koronavírus rákényszerítette a társadalmakat, hogy éljenek a virtuális világ lehetőségeivel és használják fel munkájuk során a digitális megoldásokat. „A gyakorlati alkalmazás megelőzte az elméletet, de ez a konferencia lehetőséget teremtett arra, hogy ezeket a gyakorlati dolgokat feldolgozzuk és a tudást közzé tegyük” – fogalmazott az RTK Rendészeti Vezetéstudományi Tanszék vezetője. A szakember előadásában a rendvédelmi dolgozók otthoni munkavégzési lehetőségeiről beszélt, de szólt az új, rugalmas munkaformák elterjedéséről, a digitális munkavégzés során megvalósuló vezetés-irányítási rendszer jellemzőiről, valamint a digitális eszközök hatékony alkalmazásának követelményeiről is. Az elmúlt időszakban egyre szélesebb körben alkalmazott rugalmas munkavégzés kapcsán Kovács Gábor kiemelte: a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen egy felvilágosult vezetői szemléletmód elterjedése. A tanszékvezető továbbá szólt a magánélet és a munkavégzés közti egyensúly megteremtésének fontosságáról, de beszélt arról is, hogy a pandémia időszaka után már nem lehet majd visszaállni a normál munkarendbe, hanem hibrid rendszerek kidolgozásán kell gondolkodni.

A Rendészeti Vezetéstudományi Tanszék és a Magyar Rendészettudományi Társaság közös online rendezvényén egyebek mellett szó volt a mesterséges intelligencia jelenkori és jövőbeni lehetőségeiről Piros Attila dandártábornok előadásában, Dragon Sándor ezredes a digitális világ rendvédelmi szervekre gyakorolt befolyásáról szólt, az elektronikus ellenőrzés és dokumentáció lehetőségeit pedig Kovács István őrnagy ismertette a résztvevőkkel.

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes