NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Konferencia a bűnügyi hírszerzésről

Az RTK Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszéke közösen az ORFK Bűnügyi Főigazgatósággal nemzetközi konferenciát rendezett „A bűnügyi hírszerzés aktuális kérdései” címmel május 18-án, az ORFK Teve utcai székházában.

A tudományos tanácskozásra szinte az ország valamennyi megyéjéből, nagyvárosából érkeztek rendvédelemben dolgozók, és részt vettek Karunk és a tanszék munkatársai is. A megjelenteket Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes köszöntötte, aki hangsúlyozta a téma aktualitását, a jelenlegi helyzetben megjelenő kihívásokat.

A programot Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az RTK dékánja nyitotta meg, majd nemzetközi előadók, például Ciprian Maftei PhD ezredes Romániából, Bogusław Kołdys rendőrségi összekötőtiszt Lengyelországból, és Daan Van Uhm Hollandiából következtek. Emellett érdekes információk hangzottak el a szlovák-magyar bűnügyi együttműködés tapasztalatairól és a román hírszerzés napi feladatairól is. Jeremiah Giron, az FBI jogi attasé asszisztense arról szólt, hogy napjainkban milyen fontos lenne az információáramlás további javítása. A délutáni szekciókban szó esett az Europol szolgáltatások mibenlétéről, a határokon átívelő közös műveletek hasznosságáról, és szintén előadások hangzottak el a 21. század egyik nagy bűnügyi kihívásáról, a kiberbűnőzésről. Ennek kapcsán az előadók hangsúlyozták, hogy a leggyengébb láncszem a folyamatban maga a felhasználó, ugyanis a kellő elővigyázatosság hiánya miatt könnyen csapdába esik.
 
Szöveg: RTK, Deák József

Fotó: Bodó Pál