NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Szentendrén és tömegközlekedésünk múltjában jártak

Karunk első és a másodéves nappali munkarendű közlekedésrendészeti rendőr szakirányos hallgatói Mészáros Gábor r. alezredes és Felföldi Péter vezetésével meglátogatták a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumát.

A Közlekedésrendészeti ismeretek tantárgy részét is képezi a közlekedési ágazatok fejlődésének megismerése. Ezúttal ennek egy szeletével, elsősorban a vasúti és a közúti közösségi közlekedési eszközök egyes járműveinek a főváros fejlődésében betöltött szerepével ismerkedhettek meg a látogatók. A szakmai kirándulás keretében a szakaszok és az oktatók kötetlen körülmények között bővíthették ismereteiket. A gyakorlat ezért a tananyag egy szeletén felül csapatépítő jelleggel is bírt, sőt hangulatos osztályfőnöki foglalkozásra is sor kerülhetett. Felföldi Péter a kiállítás sokszínűségére utalva megjegyezte; örvendetes, hogy az elmúlt évek járványügyi korlátozásai után ismét lehetővé vált a tárlat megtekintése. A nagyszámú kiállított közúti és vasúti jármű megismerése, egyben a szakmai alapműveltség lényeges szelete is.

Mészáros Gábor r. alezredes osztályfőnökként szintén úgy gondolja, fontosak az ilyen jellegű szakmai és kulturális események. Ezek részét képezik a tananyagnak, mivel a hallgatók látóköre ezáltal is szélesedhet, és a közös szakmai kirándulások mélyíthetik későbbi szakterületük iránti elkötelezettséget is. Major Róbert r. ezredes, a Közbiztonsági Tanszék vezetője szerint a gyakorlatias képzés egyik alapvető feltétele, hogy minél több hasonló programon vehessenek részt a hallgatók. Ezek a csapatépítő jellegen felül az élményszerű tanulás lehetőségét is megteremtik. A Közbiztonsági Tanszék a képzés során minden szemeszterben igyekszik változatos és szakmailag is hasznos gyakorlati foglalkozásokat szervezni, és mivel ez a látogatás a tavalyi elsőéves szakasznak elmaradt, arra is lehetőség nyílt, hogy ezt sikerüljön pótolni számukra.

Szöveg: Felföldi Péter, Deák József

Fotó: Felföldi Péter