NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Amerika börtöneit bemutató előadást szervezett a szakkollégium

Horváth Attila bv. ezredes, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága Biztonsági Szolgálat szolgálatvezetője az Egyesült Államokban tett börtönlátogatása tapasztalatait osztotta meg a Szent György Szakkollégium hallgatóival. Az ezredes a szakma neves képviselőjeként több külföldi börtönben is megfordult már kutatási célzattal, ezúttal pedig amerikai útján szerzett élményeit osztotta meg egy prezentáció keretein belül.

A szolgálatvezető szemléletesen mutatta be hallgatóságának az amerikai és a magyar jogrendszer különbségeit, érthetővé téve az amerikai börtönökben gyakorta előforduló drasztikus események mögött rejlő logikát. A hallgatók négy, különböző céllal létrehozott biztonsági szintű börtön bemutatásán keresztül ismerhették meg a rabok és a börtönőrök mindennapjait, a börtönök felépítésének és elrendezésének hátterét, az állam és a magánvállalatok befolyását és érdekeltségét a büntetés-végrehajtásban, valamint a halálsoron lévők utolsó óráit.

Az előadás rendkívül informatív és figyelemfelkeltő volt, így nem meglepő, hogy a közönség részéről is nagy sikernek örvendett. Az érdekes prezentációt az ezredes saját történeteivel színesítette, ezáltal is szemléletesebbé téve az élményt.

Szöveg: Szent György Szakkollégium Kommunikációs Bizottság, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes r. alezredes

Fotó: Szent György Szakkollégium Kommunikációs Bizottság