NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Nemzetközi Rendészet Konferenciát szervezett a Szent György Szakkollégium

Az RTK Szent György Szakkollégium második alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Rendészet Konferenciát, melyen részt vett Blaskó Béla r. vezérőrnagy, a Szent György Szakkollégium elnöke, valamint Mészáros Bence r. ezredes, nemzetközi dékánhelyettes is.

A rendezvényt Horgos Lívia adjunktus, igazgatóhelyettes nyitotta meg, akit Mogyoródi Gergely r. őrnagy, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Bűnügyi Együttműködési Főosztály megbízott főosztályvezetője követett előadásával.

Az őrnagy előadásában a NEBEK feladatait tárgyalta, így kiemelkedően informatívan értekezett a schengeni belső és külső övezet feladatairól és rendeltetéséről, a bűnügyi információcsere fontosságáról, az Europolról és az Interpolról, valamint a NEBEK szervezeti felépítéséről és a jelentkezők felé tanúsított elvárásokról. A hallgatók emellett megismerkedhettek a mindennapi tevékenységeivel, a specifikus kontaktponti szerepekkel, az úgynevezett „egyablakos elvvel”, valamint – az aktuális helyzetképet alapul véve – társaloghattak a szerv és a nemzetközi rendészet jövőjét érintő problémákról.

Ezután Bács Zoltán György r. alezredes, az RTK Terrorelhárítási Tanszékének adjunktusa „Új kihívások a nemzetbiztonságban” című előadásával nyűgözte le hallgatóinkat. A konferencia résztvevői megismerkedhettek a terrorizmus múltjával, jelenével és valószínűsíthető jövőjével, a terrorszervezetek paradigmaváltásának okaival, a terrorizmus céljával és indíttatásával, valamint a terrorfinanszírozás eszközeivel. Az alezredes kiemelt figyelmet szentelt a ma is jelen lévő terrorszervezetek működési metódusainak ismertetésére, a szervezett bűnözés és a terrorszervezetek közötti kapcsolatok elemzésére.

A konferencia utolsó előadójaként Kakócz Krisztián c. r. alezredes, a Határrendészeti Tanszék mesteroktatója prezentálta „A 2015-ös migrációs válság hatásai az osztrák rendőrségre” című előadását, melyben részletekbe menően értekezett az osztrák rendőrség határrendészeti gyakorlatáról, a kollégák felszereltségéről, szakmai felkészültségéről és mindennapi tevékenységéről. Előadásának kulcsszavait képezte az együttműködés és az információcsere, ezzel kiemelve a közös osztrák-magyar munka fontosságát és a nemzetközi rendészet megkerülhetetlenségét e migrációs válság, járvány és háború zilálta világban.

A hallgatóság körében minden előadást követően heves diszkusszió alakult ki az elhangzottakra reflektálva, ami illően reprezentálja az előadók színvonalas teljesítményét és a konferencia központi témájának időtlenségét.


Szöveg: Szent György Szakkollégium Kommunikációs Bizottság, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál