NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A bűnügyi munka tegnap és ma - kerekasztal konferencia

A bűnözés és a bűnügyi munka sem olyan, mint negyed századdal ezelőtt. A technológiai fejlődés jelentősen átírta a klasszikus nyomozói munkára vonatkozó korábbi elképzeléseinket. Az új fejleményeket tudományos tanácskozáson vitatták meg az NKE RTK-n. Bár a kriminalisztika alapvetései, és a bűnügyi gondolkodás sem változott meg lényegesen: ma is igazak az alapvető megállapítások, de a valóságban a nyomozások már korántsem úgy épülnek fel és zajlanak, mint a múltban. Ami nem azt jelenti, hogy ma már nem bírnának a nyomozásban jelentőséggel olyan fontos bizonyítási eszközök és beszerzésük, mint a tanú vagy a gyanúsított vallomásai. Sokkal inkább arról van szó, hogy dinamikusan növekvő mértékben hódítanak teret az elektronikusan beszerzett adatok és információk. 

Ezek feldolgozása, elemzése és a tényleges bizonyítékok kinyerése már kevésbé szakértői profilba illő feladatok. Az információs rendszerek és technikai eszközök mindennapi használata egyre jobban kezdenek áttolódni a nyomozók normál tevékenységi körébe. Mindez azt jelenti, hogy a nyomozati feladatok jelentősebb hányada a hagyományos felderítő, megismerő kompetenciák területéről az elemző, analitikus és információelemző tevékenységek körébe helyeződik át. 

Egy jó nyomozóval szembeni elvárások közt továbbra is fontos a kommunikációs készség, a személy és a helyismeret, mégis ha összehasonlítjuk a mai és korábbi nyomozók munkáját, egyre több tevékenység zajlik a számítógéphez kötve és egyre kevesebb a külvilágban, valamilyen személyes nyomozati tevékenység formájában. Persze a bűnügyi munka sem egységes, több területre és szakaszra bontható. Így a korábban megemlített tendenciák másként jelennek meg a felderítő, avagy a bűnügyi hírszerzési, illetve a gazdaságvédelmi vizsgálati, a bűnügyi technikai, vagy az elemző értékelő munkában. Ezekhez nem elhanyagolható támogatást nyújt a Robotzsaru belső informatikai rendszer bűnügyi modulja. A nemrégiben lezajlott konferencia célja volt, hogy e szakterületek kiváló művelőinek előadásaival bemutassák és megvitassák, mi jellemezte és jellemzi az adott bűnügyi területet a különféle hatásköri szinteken, milyen tendenciák vannak jelen és vajon merrefelé halad a fejlődés útja. Kitértek arra is, hogy milyen elvárások fogalmazódtak meg a múltban, illetve mit jelent ez a jelenben az adott szakterületet választó, leendő kollégákkal szemben. 


Szöveg: Bodó Bianka, Vári Vince, Deák József

Fotó: Bodó Pál