NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Előadás a sikeres TDK megírásáról

Nemrégiben sikeres rendezvényt szervezett a Kriminalisztikai Tudományos Diákkör, valamint a Szent György Szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhelye: ,,Hogyan készítsünk jó TDK dolgozatot?” címmel.

Ezen előadást tartott Metzger Máté, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, Bűnügyi Igazságügyi Szakértői Igazgatóság szakügyintézője, a 2021-ben megrendezett XXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Bűnügyi és Kriminalisztikai Tagozat I. helyezettje. 

Karunkon számos lehetőség biztosított, hogy a hallgatók a gyakorlatban szerzett tapasztalataikat, valamint az egyetemen elsajátított tudásanyagot önálló kutatómunkában ötvözzék. Ehhez fontosak az olyan szakmai ajánlások, segédletek és módszertani ismeretek, amelyek segítségül szolgálnak egy sikeres tudományos dolgozat elkészítéséhez. Az előadó a saját példáján keresztül mutatta be a részvevőknek, miért érdemes a Kari Tudományos Diákköri Konferencián részt venni, annak milyen, a későbbi elhelyezkedést is meghatározó eredményei születhetnek. A témaválasztással kapcsolatban elmondta: a jól megválasztott téma már félsikernek számít; egy új módszer bemutatásával, akár egy jogszabályváltozás elemzésével vagy csak egy személyes, ,,szenvedélyből” elkészített pályamunkával is lehet jó eredményt elérni. A dolgozatírásról szólva érintette a szakirodalmak feldolgozásának módját, mivel sokszor a nem megfelelő forrás, a választott anyag minősége és mennyisége negatív hatással lehet a kutatásra. Ezért érdemes több hazai és nemzetközi szakirodalmat is felhasználni. Az Egyetemen elsők közt esett szó a nagy nyelvi modellek használatáról is. E programok okos és etikus alkalmazásával szélesebb látókörre tehetünk szert, és további ötletekkel, építő jellegű visszajelzésekkel segíthetnek tökéletesíteni a dolgozat tartalmát. Az előadó lezárásképp Tim Urban egyik elméleti példáján keresztül rávilágított a tipikus hibákra is, amelyek a tudományos munkavégzés leginkább hátráltató tényezői lehetnek, többek között a ,,halogatás művészetére”.

Az RTK hallgatói a rendezvényen sokoldalúan megismerkedhettek a jó TDK dolgozat elkészítését eredményező ajánlásokkal és módszertani ismeretekkel. Az előadás színvonalát növelte az előadó kiemelkedő szakmai és tudományos háttértudása, tapasztalata is.


Szöveg: Gombos Lili, Deák József

Fotó: Bodó Pál