NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Megemlékezés Wátzné György Margitról, a Rendőrtiszti Főiskola Könyvtárának egykori segédkönyvtárosáról

Életének 69. évében elhunyt Wátzné György Margit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtárának, korábban az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár, illetve a Rendőrtiszti Főiskola Könyvtárának segédkönyvtárosa.

Áts József, az RTK Könyvtárának egykori vezetője így emlékezett meg Grétiről:

„Szinte egész életében a könyvtárban dolgozott. Egy kis kitérőt azért tett, valamikor a rendszerváltás után egy biztonságtechnikai cégnél volt irodavezető, ilyen irányú képzésben is részt vett, emellett és emiatt ISO 9001-es belsőauditor tanfolyamot is végzett. A könyvtárosi munkában is megmutatkozott a szervezői tudása. Jó kapcsolat ápolt az intézményi vezetéssel, adminisztrációval, oktatókkal és a diákokkal is. A kapcsolatai révén a szerzők "kötelezően" szállították a könyvtárnak az általuk írt könyveket és gyűjtöttek könyvbemutatókon mások által írt könyveket is. A hallgatóknak a kötelező szakirodalom biztosításán túl sokat segített a szakdolgozatok és TDK dolgozatok szakirodalmának, illetve szakértő kollégáinak a felderítésében. Nagyon határozattan levezényelte a 10 perces szünetben megjelenő osztályok kölcsönzéseit, akkora sikerrel, hogy a hallgatóktól a 60. születésnapjára egy őrmesteri zubbonyt kapott. Vezetőként és kollégaként nagyon jól, hatékonyan és vidáman lehetett vele együtt dolgozni. Szervező képessége megmutatkozott a Kutatók Éjszakája programok levezénylésében is.”

Wátzné György Margit hatalmas lelkesedéssel írta meg évekkel ezelőtt a Gondolatok a könyvtár körül című fejezetét az 50 éves a rendészeti felsőoktatás c. kötetbe, ezzel is öregbítve a Kar egykori könyvtárának a hírnevét.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

 

Szöveg: Nagy-Tóth Nikolett Ágnes, Áts József

Fotó: Áts József