NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A Szent György Szakkollégiumban járt Budapest rendőrfőkapitánya

A Szent György Szakkollégium szervezésében Terdik Tamás r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrfőkapitánya zártkörű előadást tartott a szakkollégium hallgatóinak a BRFK 2023. évi tevékenységéről és általános működéséről. Az eseményen kiemelt vendégeként vett részt Kovács Gábor r. vezérőrnagy, a Rendészettudományi Kar dékánja és Blaskó Béla ny. r. vezérőrnagy, a Szakkollégium elnöke.

A rendezvényt Horgos Lívia igazgató és az RTK dékánja nyitotta meg. A főkapitány az előadását szakmai életútjának rövid ismertetésével kezdte, melyben örömmel emlékezett vissza a Rendőrtiszti Főiskolán eltöltött éveire, az azt követő Csongrád vármegyei munkásságára. A BRFK-ról szóló, többek között a rendőségi szakterületek működését bemutató, valamint az elért eredményeket statisztikai mutatókkal alátámasztó előadásában a vezérőrnagy átfogó képet nyújtott a szervezet múlt évi tevékenységéről. Egyebek mellett szólt a Sziget Fesztivál, a Budapest Pride, a pápalátogatás kiemelkedő biztosítási feladatairól. Említést tett a nagyszámú, fővárosban megrendezett sportesemények biztosításából, valamint a világban jelenleg is dúló háborús konfliktusokból eredő objektumőrzési többletfeladatok kihívásairól, illetve a Múzeumok Éjszakáján megtartott és rendkívüli sikert arató Rendőrség Éjszakája kapcsán jelentkező feladatok végrehajtásáról is.

A főkapitány kiemelte, hogy hazánk fővárosa nemzetközi viszonylatban is az egyik legbiztonságosabb európai városnak minősül, mely nagyban köszönhető a Budapesti Rendőrfőkapitányságon dolgozó kollégák fáradhatatlan, jól szervezett munkájának. Terdik Tamás az egyébként évről évre javuló bűnügyi statisztikákat elemezve kijelentette, hogy „állampolgári szemmel egy is sok, legyen szó bármilyen bűncselekményről.”, ezzel is hangot adva eltökéltségének a Budapesten elkövetett bűncselekmények drasztikus csökkentése iránt.

A főváros első számú rendőri vezetőjének előadásából érezhető volt, hogy büszke az állományra, hiszen a BRFK rendőrei kiemelkedő sikereket érnek el minden területen.  Legyen szó például az országban leggyorsabbnak számító helyszínre érkezési időről, a közös társadalmi felelősségvállalásról, a közösségi médiában történő aktív jelenlétről, a bűncselekmények megelőzéséről és megakadályozásáról, vagy a sokak által kedvelt Budapesti Zsaruk podcastről. 

A nagyobbrészt kedvező és évről évre javuló statisztikai adatok, valamint az eredményes munkavégzés ellenére van még tennivaló. Így a főkapitány kiemelte, hogy „tavaly negyvenkét fő halt meg balesetben Budapesten. Ez pont negyvenkettővel több, mint amennyi elfogadható lenne.” Halálos balesetből egy is sok, ezért is dolgozik éjt nappallá téve a BRFK állománya – szerteágazó szolgálati tevékenységeik mellett – kiemelten a közlekedés biztonságosabbá tételén, az ittas járművezetők kiszűrésén, a balesetek megelőzésén.

Szóba került, hogy az elmúlt évek kábítószer-prevenciós tevékenységeinek problémáit felismerve a BRFK 2019-ben új drogprevenciós kampányt és előadás-sorozatot indított „A SZER, ami megváltoztat” néven, melynek fő célja a fiatalok figyelmének felhívása a droghasználat veszélyeire és következményeire. Az előadások középpontjában olyan személyek állnak, akik környezetükben maguk is megtapasztalták, mit művelhet valakivel a kábítószer, és saját történeteiken keresztül teszik közérthetővé annak veszélyeit.

A vezérőrnagy az előadása zárásaként elégedettségét fejezte ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar rendőrtiszti képzését illetően. Utalt egyúttal az RTK jogelődjére, a Rendőrtiszti Főiskolára, melynek maga is hallgatója volt, külön kiemelve a magasszintű és elismert – különösen büntetőjog és büntető-eljárásjog – oktatást, amelyben részesült. Felidézte az akkori oktatóit, akiknek – mint a mostani oktatói gárda odaadó tevékenységének is – köszönhetően a BRFK évente briliáns és energikus fiatal rendőrtisztekkel gazdagodhat, akik jelentős szerepet játszanak abban, hogy Budapest olyan biztonságos maradhat, amilyennek mi is ismerjük.

A rendezvény zárásaként Horgos Lívia igazgató és Blaskó Béla ny. r. vezérőrnagy a hallgatóság nevében is köszönetét fejezte ki a főkapitánynak a rendkívül motiváló és információgazdag előadásáért.


Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Horgos Lívia, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes

Fotó: Bodó Pál