NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Észak-Macedóniában jártak karunk hallgatói

A CEEPUS mobilitási program keretében március 18–31. között az NKE RTK öt hallgatójának lehetősége nyílt két hetet az észak-macedóniai St. Kliment Ohridski Egyetem Biztonsági Karán tölteni.

Gombos Lili, Hagen Balázs, Molnár Kristóf, Nagy Bence, Zsilák Balázs Zoltán megismerkedhetett az észak-macedón oktatással, kultúrával és vendégszeretettel. Angol, testnevelés, biztonság-menedzsment, pszichológiai hadviselés (psyops), kiberbiztonság és természetvédelem kurzusokon is részt vettek, melyeken összevethették a két oktatási rendszert. Kiderült például, hogy a Biztonsági Kar „Sport” névre keresztelt órája az RTK Rendészeti testnevelés és Intézkedéstaktika óráinak ötvözeteként funkcionál.  Ezen az órán hallgatóink Jonce Ivanovski, a Biztonsági Kar oktatási dékánhelyettesének felügyelete alatt vettek részt, végezetül röviden bemutatták az RTK-n általuk tanult intézkedéstaktikai fogásokat.

A vendégek megtekintették a Kriminalisztikai Múzeumot, ahol angolul vezetett túrán ismerkedtek meg az észak-macedón kriminalisztika történelmével. Hallgatóink Szkopje szívében szálltak meg, szabadidejükben városnézéseikre majd minden alkalommal lelkes társként csatlakoztak a Biztonsági Kar Hallgatói Önkormányzatának tagjai. Nikola Dujovski dékán és Snezana Mojsoska pénzügyi dékánhelyettes kíséretében pedig a Szkopje fölé tornyosuló Vodnó hegy tetején megtekintették a világ legmagasabb keresztjének számító Milleniumi keresztet.

A kéthetes út hamar a végéhez ért, de hallgatóinknak meghatározó élményt jelentett, köszönhetően észak-macedón házigazdáik nyitottságának és vendégszeretetének. Mindegyikük örömmel megismételné az utat, és a jövőben szívesen látnák viszont a St. Kliment Ohridski Egyetem Magyarországra érkező hallgatóit. Tisztjelöltjeink ott-tartózkodásáról több információ is megtudható a St. Kliment Ohridski Egyetem Biztonsági Kar Facebook oldalára látogatva.

 

Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán, Deák József

Fotó: Gombos Lili, Hagen Balázs, Molnár Kristóf