NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Észak-Macedóniai professzor a LEPSY CEEPUS hálózatból az RTK-n

Marina Malish Sazdovska személyében újabb vendégoktatót fogadtunk április 15-én.

Egyhetes itt-tartózkodása alatt órákat tartott RTK-s és az Erasmus mobilitásban részt vevő külföldi hallgatóknak. Az észak-macedón University St. Kliment Ohridski Faculty of Security oktatójának fő kutatási területe a környezeti bűncselekmények és azok nyomozási sajátosságai. Ehhez kapcsolódóan tartotta meg a nagy érdeklődéssel kísért előadásait. Ezeken a diákok figyelmét felkeltették a látványos ábrák és a megdöbbentő statisztikai adatok. A hallgatói kérdések sokszor túlnőttek az óra anyagán, és a Föld jövőjével kapcsolatos gondolatok is felmerültek.

A CEEPUS program oktatói mobilitásának egyik fő feladata – az óratartás mellett –, hogy határokon átívelő szakmai és személyes kapcsolatok is kialakuljanak külföldi és hazai oktatók és egyetemeik között. Ennek keretében a vendég több kötetlen beszélgetést is folytatott karunk munkatársaival közös publikációk megvalósítása érdekében. Oktatóink bemutatták a Campus rendészeti képzést szolgáló infrastruktúráját, illetve Mátyás Szabolcs r. őrnagy szakmai sétán fogadta a vendéget, amely során megtekintették a Rendészeti Oktatási Épület speciális tantermeit, forenzikus laboratóriumait, valamint a taktikai házat. Ez utóbbi különösen felkeltette a külföldi előadó érdeklődését, mivel hazájában a rendőrségi oktatásban ilyen, a hallgatói élmény fokozására szánt, valósághű környezetet biztosító kabineteket nem használnak.

Az egyhetes itt-tartózkodás alatt a vendégelőadót Szabó Andrea püőr. ezredes, tudományos és nemzetközi dékánhelyettes, Csaba Zágon tudományos és nemzetközi osztályvezető és Farkas Johanna, a LEPSY CEEPUS Hálózat vezető koordinátora fogadta, valamint eszmecserét folytatott a szintén a környezeti bűnözést kutató Zsigmond Csaba r. alezredessel az együttműködés lehetséges irányairól.

Sazdovska professzor asszony rendkívül nyitott volt az együttműködési lehetőségekre, így a Rendészettudományi Kar nemzetközi kapcsolatai tovább erősödtek, bővültek.


Szöveg: Mátyás Szabolcs, Csaba Zágon, Deák József

Kép: Zsigmond Csaba, Garai Zsuzsanna